Valtatien miljoonaurakka alkaa heti, kun Kymi Ringin rahoitus varmistuu – uusi takaraja on toukokuun alku

Urakkasopimusten allekirjoittajat voivat odottaa toukokuuhun, jos tie halutaan valmiiksi vuonna 2019.

Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Iso tieremontti Kouvolan ja Iitin välisellä valtatiellä on edelleen jumissa Kymi Ring -moottoriradan epävarman rahoituksen takia. Valtatie 12:ta on tarkoitus uudistaa ja parantaa noin 17 miljoonalla eurolla Tillolan ja Keltin välillä.

Valtatien pullonkauloja halutaan sujuvoittaa varsinkin moottoriradan kohdalla, sillä radan tavoittelemat yleisömäärät lisäävät liikennettä huomattavasti. Moottorikeskuksen kohdalle on tarkoitus rakentaa esimerkiksi eritasoliittymä. Valtatielle on tulossa myös ohituskaistatietä.

Valtio on myöntänyt hankkeeseen 14 miljoonaa euroa budjettirahoitusta, mutta hanke ei käynnisty ennen kuin ratayhtiö on antanut selvityksen rahoituksestaan.

Urakkasopimus odottaa nimiä paperiin

Tieurakkasopimuksen viimeistely on saanut jälleen lisäaikaa, nyt toukokuun alkuun.

– Tarjoukset ovat voimassa maaliskuun loppuun asti. Olemme neuvotelleet urakoitsijan ja teknisen konsultin kanssa, että niiden voimassa oloa jatkettaisiin, sanoo projektijohtaja Lars Westermark Liikennevirastosta.

Suunnittelu- ja rakentamisurakan on voittanut Destia, mutta urakkasopimusta ei ole vielä allekirjoitettu.

– Viimeinen hetki on nyt. Muuten tuleva rakentamiskausi menetetään, jos ei saada kohta nimiä paperiin.

Valtatie 12:lla Kouvolan ja Iitin välillä kulkee noin 8000 ajoneuvoa vuodessa. Raskaan liikenteen osuus on huomattava eli 14 prosenttia. ELY-keskuksen arvion mukaan tienpätkä on myös keskimääräistä herkempi onnettomuuksille.

Tiehanke ei valmistu kesäksi 2019

Kymi Ring -moottoriradalla on määrä ajaa ratamoottoripyöräilyn MotoGP sarjan MM-kisa ensimmäisen kerran kesällä 2019. Jos tiehanke pääsee käyntiin toukokuun alkupuolella, niin Moto-kisoihin mennessä kaikki ei ole valmista.

– Työjärjestelyt tehdään niin, että liikenne sujuu. Siinä ei ole ongelmia. Koko urakka on valmis ensi vuoden loppuun mennessä.

Mutta urakoitsija voi lähteä töihin vasta, kun nimet ovat urakkasopimuksessa. Sitä ennen Kymi Ringin rahoitus on oltava selvillä.

Ratayhtiö on toimittanut opetus- ja kulttuuriminiteriöön selvityksen ja liitteitä, koska ministeriö päättää puolestaan 3,5 miljoonan euron valtionavun maksamisesta ratahankkeeseen. Ministeriö on pyytänyt yhtiöltä tarkennuksia esitettyihin selvityksiin.

KymiRing Oy:n hallitus on tehnyt omistajilleen esityksen moottoriratahankeen rahoituksesta ja pääomarakenteen vahvistamisesta. Kouvolan Sanomien (siirryt toiseen palveluun)mukaan yhtiö pyytäisi esimerkiksi Iitin kunnalta noin puolen miljoonan euron rahoitusta.

Iitin kuntapoliitikot käsittelevät rahoitusasiaa näillä näkymin huhtikuussa.