1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Huomenna vielä kipakkaa talvisäätä – sunnuntaina nähdään pilkahdus kevättä

Vaikka asteet ovat kipakoita ja tuulikin pureva, niin aurinkoa piisaa tämänkin edestä.

sää
jää höyryää
Animaatio loppuviikon säästä: Sää on aurinkoista, mutta ajankohtaan nähden harvinaisen kylmää. Luvassa siis aurinkoisia pakkaspäiviä. Viikonloppuna föhn-ilmiö vähän lämmittää.

Pilvettömältä taivaalta paistava aurinko valaisee tänään koko maassa. Keväisestä säästä ei voi kuitenkaan vielä puhua, sillä kipakkaa pakkasta riittää. Yö oli hyytävä ja aamulla esimerkiksi Utsjoella mitattiin 32,6 pakkasastetta.

Torstaina liikutaan 5–10 pakkasasteessa Etelä- ja Keski-Suomessa, pohjoisessa on vielä kylmempää. Oman säväyksensä tuo pohjoistuuli, joka lisää pakkasen purevuutta reippaasti.

– Nythän on harvinaisen kylmää koko maassa ajankohtaan nähden. Päivälämpötilat ovat noin seitsemän astetta tavanomaista kylmempiä, toteaa Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi.

Perjantaihin herätään samanlaisessa säässä: Aurinkoisessa, tuulisessa ja kipakassa. Myös pakkasta on saman verran.

Viikonloppuna plussan puolelle: "Föhn tuo tuulahduksen kevättä hetkeksi"

Loppuviikolla siis lämmin pipo ja rukkaset ovat kovaa valuutta. Viikonloppuna voikin jo vähän keventää.

Lauantaina ilmavirta kääntyy lännen puolelle ja pilvisyys lisääntyy selvästi koko maassa. Vaikka suuressa osassa maata on pilvistä, niin etelässä on kuitenkin aurinkoista.

– Hieman jo lauhtuu, mutta edelleen mennään pakkasen puolella ja tuulistakin on. Pakkasta on viiden pakkasasteen molemmin puolin.

Sunnuntaina on luvassa melkoisia lämpötilamuutoksia, kun föhn-tuuli suuntaa Suomeen.

– Föhn nostaa lämpötilat päivällä. Maan etelä- ja keskiosissa voi olla jopa 5 lämpöastetta, Kotakorpi sanoo ja lisää:

– Ei tämä Etelä- ja Keski-Suomen 0–5 lämpöastetta kylläkään tähän aikaan vuodesta ole mikään ihmeellinen, mutta siltä se saattaa tuntua menneiden pakkasten vuoksi. Mutta ihan kiva, että on lämpimämpääkin välillä.

Pohjoisessa pysytellään edelleen pakkasen puolella.

Sunnuntai näyttää lauhemman sään lisäksi olevan koko maassa aurinkoinen.

– Aika mukavahan tämä sää nyt kuitenkin on. Pari päivää voi nauttia talvisesta säästä, ja sitten föhn tuo tuulahduksen kevättä hetkeksi, Kotakorpi sanoo.

Mutta painotus sanalle hetkeksi. Näillä näkymin nimittäin näyttää, ettei ensi viikollakaan ole näillä näkymin luvassa selvää kevään lauhtumista.

Lue seuraavaksi