Villiintyneet ketut söivät Australian täpläpussinäädät sukupuuttoon – nyt eläin yritetään palauttaa luontoon

Sydneyn lähellä sijaitsevaan kansallispuistoon tuodaan täpläpussinäätiä Tasmaniasta ja niitä yritetään suojata pedoilta.

uhanalaiset lajit
Täpläpussinäätä
Täpläpussinäätäimago stock / AOP

Täpläpussinäätiä on vipeltänyt Australian kaakkoisosassa tuhansia vuosia, mutta 1900-luvun lopulla laji kuoli Australian mantereella sukupuuttoon.

Kissankokoisen pussieläimen kohtaloksi koitui ensin mystinen tautiepidemia, joka tuhosi suuren osan kannasta 1900-luvun alkupuolella. Tämän jälkeen länsimaista Australiaan muuttaneiden ihmisten mukanaan tuomat ketut söivät jäljelle jääneet täpläpussinäädät suihinsa.

Täpläpussinäätä (eastern quoll, Dasyurus viverrinus), on yksi kuudesta maailmalla tavattavasta pussinäätälajista. Pussinäädät ovat petoja, jotka elävät pääasiassa hyönteisravinnolla.

Viimeiset täpläpussinäädät havaittiin Sydneyn lähistöllä vuonna 1963, jonka jälkeen laji julistettiin sukupuuttoon kuolleeksi Australian mantereella. Tasmanian saarella eli kuitenkin kohtalainen täpläpussinäätien kanta, jota alettiin tarmokkaasti suojella.

Eläintutkijat aikovat nyt vapauttaa 20 täpläpussinäätää Boodereen kansallispuistoon Sydneyn eteläpuolelle. Puisto on pyritty puhdistamaan ketuista, mutta vieraslajin pääsyä puiston alueelle tuskin voidaan kokonaan estää.

Pussinäädät varustetaan GPS-lähettimillä, joiden avulla niiden elämää seurataan kolmen kuukauden ajan. Kun lähettimet on poistettu tarkkailu jatkuu muilla keinoin vielä kolme vuotta. Myös kettujen liikkeitä tarkkaillaan niin puiston sisällä kuin sen reunoillakin.

– Tämä auttaa meitä ymmärtämään, kuinka vastustuskykyinen täpläpussinäädän populaatio on kestämään pieniä määriä vieraslajiin kuuluvia petoeläimiä, sanoo Australian kansallisen yliopiston tutkija Natasha Robinson.

Lähteet: AFP