Jari Korkki: Suomen historian suurin harhalaukaus

SDP:n Heinäluoman mielestä sote on Suomen historian suurin harhalaukaus. Muitakin vaihtoehtoja on, esimerkiksi SDP:n aloittama vallankumous 1918.

politiikka
Jari Korkki
Yle Uutisgrafiikka

Keskiviikkona oli taas ilo ja kunnia seurata parlamentin rattoisaa keskustelua sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisesta. Keskustelu sujui tutuissa merkeissä: kovin vaikea kenenkään on myöntää, että virheitä olisi tehty, kun kaikki puolueet ovat kukin vuorollaan asian päällä istuneet.

*Se, että keskusta *suurin piirtein ainoana poliittisena voimana haluaa perustaa maahan väliportaan maakuntahallinnon, ei enää yllätä ketään. Tai se, että Ben Zyskowicz (kok.) kaikella sanan säilän voimalla puolustaa terveydenhuoltopalveluiden niin sanottua valinnanvapautta.

Itse olen tutustunut valinnanvapauteen Lontoossa 1990-luvun puolivälissä. Kyllä minulle nytkin kelpaisi malli, jossa saisi valita 500 metrin säteellä kotiovelta toimivista maksuttomista lääkäripalveluista mukavimman. Varsinkin jos se lääkäri tulisi tarvittaessa kahden aikaan yöllä kotikäynnille ilmaiseksi.

Jos vielä saisi reseptilääkkeille maksukaton, esimerkiksi kolme puntaa.

Näin siis meneteltiin 1990-luvulla maassa, jonka sosiaali- ja terveysjärjestelmän oli joku Margaret Thatcher kuulemma tuhonnut.

Takaisin eduskuntaan. Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) siis ilmoitti, että käsillä on Suomen historian suurin harhalaukaus. Tässä kohtaa paatunut selostajakin heräsi.

Onko siis niin, että Heinäluoman mielestä hallituksen soteuudistus on suurempi rikos kuin hänen puoluetoveriensa Kullervo Mannerin ja Otto Kuusisen käynnistämä vallankumous sata vuotta sitten?

En oleta, että Heinäluoma aidosti on tätä mieltä. Kuvittelisin, että Heinäluoma kuitenkin saattaisi olla samaa mieltä kuin SDP:n puheenjohtajaksi joulukuussa 1918 valittu Väinö Tanner.

Jonka mielestä vallankumous oli vakava virhe.

Mutta hän olikin aikalainen.

Olen käynyt hiljattain katsomassa Tampereen Oopperan Veljeni vartijan ja Tampereen työväen teatterin Tytöt 1918. Kummatkin ovat omalla tavallaan huikeita esityksiä, joita voin vilpittömästi suositella.

Erikseen vielä huomautan kulttuuriministeri Sampo Terholle (sin.), että Tampereen työväen teatteri nostettiin 1970-luvulla toisen kansallisteatterin asemaan.

Kun se nyt näkyy tulleen ministerille yllätyksenä. Tosin ei hän tainnut olla vielä silloin edes syntynyt.

Viha kuolee sydän kerrallaan, kuten työviksen tytöt todistivat.

Jari Korkki

Kirjoittaja on Ylen politiikan toimittaja ja TV1:n Ykkösaamun juontaja.