1. yle.fi
  2. Uutiset

Viimeisetkin paljusellit historiaan – Hämeenlinnaan rakennetaan uusi naisvankila

Moderni naisvankila tulee Hämeenlinnan vankilan nykyiselle tontille. Se on tarkoitus ottaa käyttöön syksyllä 2020.

Naisvankilat
Paljuselli.
Hämeenlinnan uudessa vankilassa ei ole enää sellejä, joissa joutuisi tekemään tarpeensa ämpäriin. Nykyisestä vankilasta tällaisia sellejä vielä löytyy.Meeri Niinistö / Yle

Hallituksen raha-asiainvaliokunta on näyttänyt vihreää valoa uuden naisvankilan rakentamiseksi Hämeenlinnaan.

– Tuntuu todella hyvältä, sanoo tuoreeltaan Tuomo Kärjenmäki, Hämeenlinnan vankilan johtaja.

Vankilaratkaisua on väännetty pitkään. Ensimmäinen kehyspäätös on vuodelta 2012. Kilpailutukset uuden vankilan rakentamisesta alkavat heti.

– Meillä on huomenna ensimmäinen kokous. Mietimme mallia, mitä ja minkälaisia rakennuksia tänne tehdään. Syksyllä pitäisi alkaa kaivaa kuoppaa entisten henkilökunnan asuntojen paikalle, Kärjenmäki kertoo seuraavista askeleista.

Uusi vankila on tarkoitus ottaa käyttöön syksyllä 2020. Sen rakentaminen maksaa 34,1 miljoonaa euroa. Vankilaan mahtuu sata vankia, kun nykyiset tilat ovat 112 vangille.

Nykyinen vankila on rakennettu vuonna 1972, eikä se vastaisi naisten vankeinhoidon tarpeita edes peruskorjaamalla. Remontti tulisi myös uuden vankilan rakentamista kalliimmaksi.

Paljuselleistä huomautettu usein

Hämeenlinnan moderni vankila tarkoittaa sitä, että paljusellit eli sellit, joissa ei ole wc-tilaa, siirtyvät Suomen vankiloissa historiaan.

Paljuselleistä ovat huomauttaneet toistuvasti sekä Euroopan neuvoston kidutuksen vastainen komitea että eduskunnan apulaisoikeusasiamies.

Hämeenlinnan vankila. Olin vankilassa 22,5 tuntia, haastattelut mukaan lukien. Ensimmäisenä porttien ulkopuolella selasin tekstiviestini: kaikilla tärkeillä kaikki ok. Sitten söin ranskalaisia perunoita. Kauheaan nälkääni. Porteista astuin ulos 8.12.2016 klo 11:30.
Hämeenlinnan nykyinen vankila.Meeri Niinistö / Yle

Uusi vankila ja samalla viimeistenkin paljusellien poistaminen parantavat ihmisoikeuksien tilaa, kiittelee oikeusministeri Antti Häkkänen oikeusministeriön tiedotteessa.

Hämeenlinnan vankilan johtaja Tuomo Kärjenmäki on hänkin tyytyväinen siihen, että paljuista päästään vihdoin eroon, ja vankilassa voidaan keskittyä perustehtäviin.

Vanha vankila jää Senaatti-kiinteistöjen vastuulle

Uuden vankilan myötä henkilökunnan työpanosta voidaan muutenkin siirtää enemmän vaikuttavaan ja valmentavaan työhön. Myös nykyaikaisia teknisiä mahdollisuuksia pystytään hyödyntämään entistä paremmin.

– Uudessa vankilassa naisvankien kuntouttaminen ja valmentaminen rikoksettomaan elämään onnistuu aiempaa paremmin. Tavoitteena on, että kaikki vangit saataisiin aktivoitua esimerkiksi opiskelemaan, siviiliin valmentavaan työhön tai päihde- ja mielenterveyskuntoukseen, Antti Häkkänen sanoo.

Uudessa vankilassa naisvankien kuntouttaminen ja valmentaminen rikoksettomaan elämään onnistuu aiempaa paremmin.

Antti Häkkänen

Kärjenmäki muistuttaa, että uusi vankila parantaa myös henkilökunnan työoloja. Hämeenlinnan vankilassa on tällä hetkellä työntekijöitä noin 150.

Vanha vankilarakennus jää uuden valmistumisen jälkeen Senaatti-kiinteistöjen vastuulle.

– Senaatti-kiinteistöt päättää, mitä sille tekevät; laittavatko sen muuhun käyttöön vai purkavatko. Vanhan ja uuden rakennuksen väliin rakennetaan aita, Kärjenmäki sanoo.

Vankisairaala jatkaa vanhoissa tiloissa toistaiseksi, kunnes sen tulevaisuudesta on tehty päätös.

Lue seuraavaksi