Joka kolmas sai ostettua alkoholia ilman papereita – kaupoilta vaaditaan tehokkaampaa ikärajojen valvontaa

Nuorelta näyttävät opiskelijat yrittivät ostaa alkoholia ja tupakkaa tai pelata rahapelejä tammikuussa tehdyillä koeostoilla.

ikärajat
Olut- ja siiderihyllyjä kaupassa.
Annika Holmbom / Yle

Alkoholin ja tupakan oston sekä rahapelien ikärajavalvonnassa on puutteita.

Puutteet paljastuivat Etelä-Karjalassa tammikuussa tehdyissä ostokokeissa, jossa nuorelta näyttävät koeostajat yrittivät ostaa alkoholia ja tupakkaa. He yrittivät myös pelata pelikoneilla.

Koeostoista 58 prosenttia onnistui ilman, että myyjä kysyi ostajan henkilöllisyystodistusta.

Heikoin valvonta peliautomaateilla

Heikoiten ikärajojen valvonta toteutui rahapeliautomaattien kohdalla. Ainoastaan neljässä prosentissa koeostoista myyjä kysyi henkilöllisyystodistuksen ja esti pelaamisen.

Tehokkaimmin ikärajoja valvottiin alkoholin ostossa. 68 prosentissa tapauksista myyjä kysyi koeostajalta henkilöllisyystodistusta ja esti myynnin.

Koeostajat olivat 19–22-vuotiaita Saimaan ammattikorkeakoulun opiskelijoita. He eivät esittäneet henkilöllisyystodistusta, jos sitä heiltä kysyttiin.

Päivittäistavarakauppojen myyjien on ohjeiden mukaan tarkistettava paperit kaikilta alle 30-vuotiaalta vaikuttavilta henkilöiltä, jos ostoksena on alkoholia tai tupakkatuotteita.

Ikärajojen valvontaa parannettava

Koeostoja tehtiin kaupoissa, huoltoasemilla, kioskeissa ja Alkoissa. Myymälät sijaitsevat Imatralla, Lappeenrannassa ja Taipalsaarella. Parikymppinen Henna Määttänen oli mukana tekemässä koeostoja.

– Normaalisti tulen kauppaan sisään, jos ostan kaljaa, otan ne koriin ja menen kassalle ihan normaalisti. Sitten kassalla myyjä joko kysyy papereita tai ei kysy. Miun kohdalla yleensä kysyy, Määttänen kertoo koeostotilanteista.

Myymälöille on kerrottu ostokokeiden tuloksista. Niiden toivotaan nyt kiinnittävän tarkempaa huomiota ikärajojen valvontaan.

– Erityisesti uusia työntekijöitä on muistutettava ikärajojen valvonnasta, sanoo Eksoten ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Sanna Ahtiainen.

Tavoitteena on estää ikärajavalvottavien tuotteiden päätyminen alaikäisille.

Valvonnan kehittymistä seurataan uusilla koeostoilla, joiden ajankohtaa ei Ahtiaisen mukaan ole vielä päätetty.