Hyppää sisältöön

Moottorikelkka etenee kuin kuiskaus – Tässä menee historian ensimmäinen sähkökelkkasafari

Rovaniemellä on ajettu ensimmäinen pelkästään sähkökelkoilla toteutettu moottorikelkkasafari. Turistit ihastuivat kuiskaavan hiljaiseen kelkkaan.

Belgialainen Rik Reanard ja hollantilainen Maurits Seelen lähdössä safarille sähkömoottorikelkalla. Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Moottorikelkan liikkeelle lähtö on kuin kuiskaus. Ajaessa eniten ääntä tuottaa alustan ja telan rahina kovalla jäljellä. Kun kelkan kääntää umpiselle, kuulee kuinka hiljainen moottorikelkka voi olla. Siis sähkömoottorikelkka. Menossa on ensimmäinen koskaan maailmassa pelkillä sähkökelkoilla toteutettu kelkkasafari.

Kelkka tottelee välittömästi ”kaasun” painallusta. Tehoa on 100 kilowattia eli 136 hevosvoimaa ja vääntöäkin riittää. Sähkökelkka olisi suorastaan vaarallinen osaamattomissa käsissä, siksi safarikäytössä olevien huippunopeus on rajoitettu 40 kilometriin tunnissa.

Sähkömoottorikelkkoja on käyttötesteissä hiihtokeskuksissa ja perinteisiä safareita järjestävillä yrityksillä yksittäiskappaleina kymmenkunta. Safariyritys Aurora eMotionilla niitä on ajossa toistaiseksi neljä. Safareilla käytetään vain ja ainoastaan sähkökelkkoja. Ensimmäisenä toimintakeväänä haetaan asiakaskokemuksia ja kehitetään toimintaa.

Sähkömoottorikelkka on parhaimmillaan safariajossa luonnossa. Se etenee lähes kuiskaten, eniten ääntä tuotttaa alusta. Pakokaasupäästöjäkään ei tule. Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Tehokasta turistitoimintaa ajatellen kelkkoja pitää olla huomattavasti enemmän.

– Tähtäin on ensi vuodessa. Sitä silmällä pitäen varmaan kasvatetaan kelkkamäärää. Asiakkailta on tullut semmoista palautetta, että kelkkoja pitäisi olla parikymmentä, Aurora eMotion osakeyhtiön toimitusjohtaja Ari Karjalainen sanoo.

Sähkökelkan hinta on lähes kolminkertainen vastaavanlaiseen polttomoottorikelkkaan verrattuna. Mutta ylläpito- ja käyttökustannukset ovat vastaavasti minimissä.

Kelkan sähkömoottorissa ei ole lainkaan kuluvia osia, eikä se tarvitse huoltoa. Sähkökään ei maksa juuri mitään bensiiniin verrattuna.

Kuiskaava kelkka kiehtoo turisteja

Sähkökelkasta puhuttaessa nostetaan aina ensimmäisenä esiin ajamisen puhtaus. Pakokaasua tuottavat ainoastaan kuljettaja ja matkustaja. Suurempi valtti on Karjalaisen mielestä kuitenkin hiljaisuus.

– Aina puhutaan siitä päästöttömyydestä. Mutta kyllä se, että siitä ei kuulu ääntä, että moottorin ääni puuttuu kokonaan, niin se on se juttu, toimitusjohtaja Ari Karjalainen sanoo.

– Tuntuu aika uskomattomalta kun painaa kaasua ja kelkka lähtee liikkeelle ettei siitä kuulukaan minkäänlaista ääntä.

Ja onhan se sähkömoottorikelkka myös niin trendikäs. Nykyäänhän jo melkein kaikki vehkeet, potkulaudasta Teslaan kulkevat sähköllä. Rivakasti.

– Minä uskon, että yleinen maailmalla tapahtuva suuntaus sähkökäyttöisiin ajoneuvoihin lisääntyy ja myös kysyntä tällaisiin kestävän kehityksen safareihin alkaa lisääntyä, Aurora eMotion osakeyhtiön toimitusjohtaja Ari Karjalainen sanoo.

– Ihmiset tulevat tänne luonnon keskelle ja haluavat nauttia puhtaasta luonnosta. Sähkökelkka mahdollistaa luonnosta nauttimisen täysin puhtaana. Siellä ei tarvitse enää haistella pakokaasupäästöjä tai kuunnella pärinää.

Kelkkasafarin yksi kohokohta on letunpaisto kodassa. Belgialaiset Elizabeth Cabuy ja Rik Renard sekä hollantilainen Maurits Seelen saivat kaksinkertaisen ainutlaatuisen kokemuksen; ensi kertaa moottorikelkalla ja vielä maailman ensimmäisellä sähkökelkkasafarilla. Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Turisti on ihastunut

Historian ensimmäisellä sähkömoottorikelkkasafarilla on mukana myös osallistujia Keski-Euroopasta.. Hollantilainen Maurits Seelen, belgialaiset Elizabeth Cabuy ja Rik Renard ovat ensimmäistä kertaa eläessään moottorikelkan sarvissa.

Tulipaikalla makkaroiden tiristessä ja muurinpohjaletun tuoksun levitessä kotaan Maurits hehkuttaa kokemusta.

– Olen aikaisemmin nähnyt moottorikelkkoja vain televisiossa. Ne olivat tavallisia moottorikelkkoja ja ne pitivät kovaa melua, Maurits Seelen sanoo.

– Tämä oli upeaa, sähkökelkat ovat niin hiljaisia ja lisäksi ne ovat ympäristöystävällisiä.

.
.