Osa ruotsalaisista pienomistajista vastustaa kansallistunteella Nordean lähtöä - "Muutto ei ole hyvä Ruotsille eikä Tukholmalle"

Nordean yhtiökokouksen odotetaan hyväksyvän pääkonttorin siirron Suomeen, mutta osa ruotsalaisomistajista pitää sitä lyhytnäköisenä.

Nordea
Harri Tilli ja Matti Kuusisto
Nordean suomalaiset osakkeenomistajat Harri Tilli ja Matti Kuusisto pankin yhtiökokouksessa Tukholmassa.Riikka Uosukainen / Yle

Nordean yhtiökokouksen odotetaan hyväksyvän pääkonttorin muuton Suomeen, mutta kokousta sähköistää odotus pienomistajien mahdollisista tiukoista puheenvuoroista.

Ylen tapaamien ruotsalaisten pienomistajien näkemykset pääkonttorin muutosta vaihtelivat. Osa aikoo äänestää vastaan, osa puolesta. Joukossa oli niitäkin, jotka aikovat kuunnella suuromistajien perustelut ennenkuin päättävät kannastaan.

Ruotsalaisia pienomistajia edustava Osakesäästäjät on kertonut aiemmin julkisuudessa, että se aikoo äänestää Nordean pääkonttorin siirtoa vastaan.

Piensijoittaja: Muutos näyttää epävarmalta

Ruotsalainen pienomistaja John Hubbert vastustaa pääkonttoriin siirtoa ja äänestää sitä vastaan. Hän sanoo olleensa Nordean asiakas koko ikänsä.

– Muutto ei ole hyvä Ruotsille eikä Tukholmalle. kun Pohjoismaiden suurin pankki jättää Ruotsin.

Nordean johdon esittämiä taloudellisia perusteita muutolle John Hubbert pitää lyhytnäköisinä.

– Ei ole tietoa siitä mitä maksuja pankille lankeaa myöhemmin. Pääkonttorin siirto ei välttämättä tule halvemmaksi, Hubbert sanoo.

– Me (ruotsalaiset veronmaksajat) olemme pelastaneet pankin kahteen kertaan.

John Hubbert
Nordean ruotsalainen pienomistaja John Hubbert.Riikka Uosukainen / Yle

Hubbertin mielestä muutos näyttää epävarmalta. Hän ei myöskään pidä varmana sitä, että pankkiunioniin pääsy on edullista Nordealle.

Kielteisestä kannastaan huolimatta Hubbert uskoo, että pankin pääkonttori päätetään siirtää Suomeen.

Myös Nordean entinen työntekijä Lars Friberg haluaa Nordean pysyvän Ruotsissa. Hänestä ratkaisu on hätiköity. Ruotsi on Fribergin mukaan tekemässä ennen pitkää ratkaisun pankkiunionista.

"Ruotsalaisten huoli on liikuttavaa"

Suomalaisia piensijoittajia arvellaan olevan paikalla toistasataa. Tukholmaan matkustaneet Harri Tilli ja Matti Kuusisto olivat varmoja, että yhtiökokous hyväksyy muuton.

– On liikuttavaa, kuinka Ruotsin hallitusta myöten ollaan kamalan huolestuneita kuinka suomalaisten veronmaksajien käy, kun Nordea muuttaa Suomeen, Tilli sanoo.

Tilli pitää pötypuheina ruotsalaisten väitteitä siitä, että Ruotsin veronmaksajat ovat pelastaneet aiemmin Nordean edeltäjän.

Wahlroos ja muutama muu laskeutuu rappusia
Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos saapuu Nordea-pankin yhtiökokoukseen Tukholmassa.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos on ollut julkisuudessa sanasodassa Ruotsin hallituksen kanssa Nordean muuttoaikeista Suomeen. Wahlroosia on arvosteltu myös ruotsalaisessa mediassa ylimieliseksi.

– Hän on päihittää muut väittelyssä ja tekee sen sellaisella tavalla, joka mahdollisesti loukkaa. Vaikka hän ei sano sitä suoraan, syntyy helposti sellainen käsitys, että toinen osapuoli on hieman tyhmä, Tilli arvelee.

*Lue myös: *Nordean suuromistajat tukevat pääkonttorin siirtoa Suomeen – mukanaolo pankkiunionissa ratkaissut suuromistajien kannan

Nordean tulos painui viime vuonna – konsernijohtaja von Koskull tyytymätön loppuvuoteen

Nordean pääjohtajan neljä perustelua pääkonttorin siirrolle – "Pitkällä aikavälillä meistä tulee parempi pankki"

Nordea uhkaa lähteä Ruotsista – Suomeen? Wahlroos: Uuden vakausmaksun kanssa on "mahdotonta elää"

Analyysi: Nordean muutto Helsinkiin tuo pankille säästöjä, mutta Suomelle lähinnä vain mainetta