Hyppää sisältöön

Saamelaiskäräjät: Jäämeren ratalinjaus valittiin kuulematta saamelaisia

Saamelaiskäräjien mukaan Jäämeren ratalinjauksen valinnassa on laiminlyöty saamelaiskäräjien kuuleminen.

Tiina Sanila-Aikio Kuva: Jyrki Ojala / Yle

Saamelaiskäräjien puheenjohtajan Tiina Sanila-Aikion mukaan Saamelaiskäräjien, liikenneministeriön ja liikenneviraston neuvottelussa tammikuussa Inarissa ei keskusteltu ratalinjauksesta tai sen valinnasta, vaan aiheena olivat kaikki reittivaihtoehdot ja niiden kannattavuus.

Puheenjohtaja Sanila-Aikion mukaan liikenneministeriön ja liikenneviraston edustajat antoivat tammikuun neuvottelussa ymmärtää, että suurta ratahanketta ei ole realistista toteuttaa. Sanila-Aikio sanoo tiedotteessa, että Jäämeren ratalinjauksen valinnasta olisi tullut neuvotella Saamelaiskäräjien kanssa.

Liikenneministeriö tiedotti viime viikon perjantaina, että Jäämeren radan linjaksi on valittu Rovaniemi-Kirkkoniemi. Ministeriön tiedotteen mukaan Saamelaiskäräjien kanssa pidettiin asiasta lain edellyttämä varsinainen neuvottelu Inarissa viime tammikuussa.

Liikenneministeriön tiedotteessa sanotaan, että valitun Rovaniemeltä Kirkkoniemeen kulkevan ratalinjan jatkoselvityksessä on tarkoitus sopia tarvittava vuorovaikutus ja selvitykset Saamelaiskäräjien ja Kolttien kyläkokouksen kanssa lain mukaisesti.

Ministeriön mukaan Pohjois-Lapin maakuntakaavatyössä tai erillisesti tulisi toteuttaa YK:n biodiversiteettisopimuksen mukainen Akwé: Kon – menettely radan vaikutuksista saamelaisille ja saamelaiskulttuurille.

Lähteet:

http://www.samediggi.fi/uutisia/ (siirryt toiseen palveluun)

https://www.lvm.fi/-/selvitys-jaameren-rautatiesta-valmistunut-kirkkoniemen-linjaus-selvitetaan-tarkemmin-968063 (siirryt toiseen palveluun)