1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kansainväliset pakotteet

USA asetti uusia pakotteita Venäjälle, Pietarin trollitehdas ja ”Putinin kokki” pakotelistalla

Pakotelistalla samoja tahoja ja henkilöitä, joille erikoissyyttäjä Mueller on jo antanut syytteet Venäjä-tutkinnassa.

Kansainväliset pakotteet
Yhdysvaltain kongressin rakennuksen kupoli näkyy kahden savupiipun välistä.
Jim Lo Scalzo / EPA

WashingtonYhdysvalloissa Trumpin hallinto asetti torstaina Venäjälle uusia pakotteita sekaantumisesta vuoden 2016 vaaleihin. Valtiovarainministeriön julkistamalla pakotelistalla on 19 venäläistä tahoa tai henkilöä, muun muassa Pietarin ns. trollitehdas ja ”Putinin kokkina” tunnettu Jevgeni Prigoshin.

Pakotteet saivat myös Venäjän vakoilu- ja tiedusteluorganisaatiot: Venäjän turvallisuuspalvelu FSB ja sotilastiedusteluorganisaatio GRU.

Pakotelistalla on samoja tahoja ja henkilöitä, joille erikoissyyttäjä Robert Mueller on jo aiemmin asettanut syytteet vaalisekaantumisesta Venäjä-tutkinnassa.

Kongressi päätti pakotteista kuukausia sitten

_ _Yhdysvaltain kongressi päätti uusista Venäjä-pakotteista jo kahdeksan kuukautta sitten, mutta Trumpin hallinto ei ole toimeenpannut niitä. Se on herättänyt kongressissa arvostelua.

Trump on aiemmin kiistänyt, että Venäjä olisi ollut vaalisekaantumisen takana. Trumpin mukaan asialla on voinut olla Venäjä, Kiina tai joku muu taho.

Venäjän tähtäimessä myös USA:n energiasektori

Uusia pakotteita kohdennetaan myös Yhdysvaltain energiasektorin turvaamiseksi. Valtiovarainministeri Steven Mnuchinin mukaan hallinto vastaa pahantahtoiseen Venäjän kybertoimintaan ja kriittiseen infrastruktuuriin tunkeutumiseen.

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan Venäjä olisi onnistunut tunkeutumaan myös energiasektorille ja energiateollisuuden kohteet oli tarkoituksellisesti valittu.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n, sisäisen turvallisuuden ministeriön ja tiedusteluorganisaatioiden kerrotaan todentaneen, että energiasektorin kyberiskujen takana on Venäjä.

Nimettömien yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan venäläiset olisivat päässeet tunkeutumaan Yhdysvaltain energiaverkkoihin ja kontrollijärjestelmiin, joilla ohjataan esimerkiksi Yhdysvaltain sähköverkkoa. Asian arkaluontoisuuden vuoksi lähteet ovat esiintyneet uutistoimisto AP:lle nimettöminä.

AP:n mukaan sähköyhtiöt ovat saaneet viranomaisilta apua venäläisten poistamiseen järjestelmistään. Lisäksi yhdysvaltalaisviranomaiset patistavat energiayhtiöitä erityiseen valppauteen.

Lue seuraavaksi