Finanssiala toivottaa Nordean pääkonttorin tervetulleeksi Helsinkiin – muutosta hyötyvät paikallisetkin

Toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi sanoo, että Nordean ja OP:n myötä Vallilaan syntyy vahva finanssialan osaamiskeskittymä.

Nordea
Nordean lippu.
Derrick Frilund / Yle

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, Nordean pääkonttori siirtyy Helsingin Vallilaan ensi lokakuuhun mennessä. Nordean yhtiökokous on päätti torstaina siirtää yrityksen pääkonttorin Tukholmasta Helsinkiin.

Finanssiala ry toivottaa Nordean tervetulleeksi. Toimitusjohtaja Piia-Noora Kaupin mielestä pääkonttorin siirtäminen Helsinkiin on osoitus siitä, että Suomen on viisasta olla osa euroaluetta ja pankkiunionia.

– Nordean pääkonttorin saapuminen ei ole voitto pelkästään Helsingille ja Suomelle, vaan koko Euroopan pankkiunionille, Kauppi sanoo.

Nordean pääkonttorin mukana työntekijöitä Helsinkiin siirtyy arviolta noin sata.

Kauppi uskoo, että Nordean pääkonttori luo mahdollisesti uusia työpaikkoja. Pääkonttori kun todennäköisesti tulee ostamaan paikallisilta yrityksiltä erilaisia tuki- ja asiantuntijapalveluita.

– Meillä on paljon osaamista, joka hyödyttää finanssialaa. Kouluttautumiseen on satsattu ja digivalmiuksiin panostettu.

Helsingin Vallilassa sijaitsee jo Suomen johtavan finanssiryhmän OP:n pääkonttori. Nordean saavuttua samoille kulmille, Vallilaan syntyy alueellinen osaamiskeskittymä.

Piia-Noora Kauppi.
Finanssialan toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi sanoo, että Suomen on tärkeää tarjota finanssialan toimijoille ennustettava ja kilpailukykyinen toimintaympäristö.Sasha Silvala / Yle

Hyvät olosuhteet, palvelut ja päätökset

Helsingin menestyminen vaatii jatkossa aiempaa vahvaa otetta kansainvälistymisen suuntaan. Kaupunki onkin kirjannut strategiaansakin (siirryt toiseen palveluun), että haluaa houkutella ulkomaalaisia yrityksiä ja osaajia.

Piia-Noora Kauppi pitää Nordean pääkonttorin tuloa yhtenä hyvänä esimerkkinä.

– Se, että tänne saataisiin kansainvälisiä yrityksiä ja osaajia, kaupungilta vaaditaan palveluita, joita ulkomailta tänne saapuvat perheet ja työntekijät tarvitsevat.

Se, miten yrityksiä houkutellaan Suomeen, on finanssialan toimitusjohtajan mukaan päättäjien käsissä. Hänen mukaansa Suomen tulee jatkaa ennustettavalla linjalla. Valtaapitävien ei esimerkiksi tulisi säätää ulkomaalaisten pääoman tuloa Suomeen vaikeuttavia haittaveroja.

– Jos teemme järkeviä päätöksiä jatkossakin, täällä voi hyvinkin olla positiivinen tilanne kymmenen vuoden päästä.

*Lue lisää: *

Wahlroos: Nordean muutto Suomeen takaa pääsyn Euroopan pankkiunionin tasaiselle pelikentälle