Mitä tapahtui astronautin geeneille avaruudessa – Tviittasi, että ei vastaisi enää kaksoisveljeään

CNN kertoo tutkimuksesta, jonka alustavien tietojen mukaan astronautti Scott Kellyn avaruudessa viettämä vuosi olisi muuttanut omituisesti hänen geenejään. Kyseessä oli kuitenkin virheellinen tulkinta.

geenit
kelly
EPA/Bill Ingalls/Nasa

Yhdysvaltalainen astronautti Scott Kelly palasi maan kamaralle pari vuotta sitten.

Kelly oli viettänyt vuoden kansainvälisellä avaruusasemalla. Samaan aikaan, kun Scott Kelly oli avaruudessa, hänen kaksoisveljensä Mark jatkoi elämäänsä toisaalla, maan pinnalla.

Kun Yhdysvaltain avaruushallinnon NASA:n tutkijat keskittyivät veljesten RNA:n ja DNA:n tutkimiseen, paljastui, että jotain poikkeavaa tapahtui Scott Kellyn geeneissä – tarkemmin sanottuna osassa geeni-ilmentymää.

Suurimmat havaitut muutokset johtuivat ilmeisesti hapen puutteesta ja korkeista hiilidioksiditasoista. Myös Kellyn puolustusjärjestelmä näytti olleen hälytystilassa.

CNN:n artikkelin mukaan muutoksia olisi niin paljon, että Scott ei käytännössä olisi geneettisesti enää Mark Kellyn kaksoisveli.

Tieto yllätti Scott Kellyn.

– Siis mitä? DNA:ni muuttui 7 prosenttia, kuka olisi uskonut? Luin asiasta juuri. Minun ei tarvitse enää kutsua Markia, enää kaksoisveljekseni, Scott Kelly irvaili tviitissään National Geographicin mukaan.

Virheellistä tulkintaa

Asia ei kuitenkaan ole näin eikä oikeastaan sinne päinkään.

Tutkimustulokset julkaistaan myöhemmin – nyt käytössä on ollut vain osa alustavia tuloksia, mutta niitäkin on tulkittu väärin.

NASA tarkentaa, että geenit sinänsä eivät muuttuneet, mutta huomattavaa on, että muutokset astronautin geeni-ilmentymässä eivät palautuneet matkaa edeltävään tilaan kuudessa kuukaudessa maahan paluun jälkeenkään.

Muutokset sinänsä olivat kuitenkin erittäin pieniä.

National Geographicin haastattelema Coloradon Yliopiston tutkimusjohtaja sanoo olevansa huolissaan siitä, kuinka helposti asioista synnytetään sensaatioita.

Seitsemän prosentin geneettiset muutokset olisivat mullistavia.

Ihmisten ja simpanssien geneettiset eroavaisuudet ovat nimittäin vain alle kahden prosentin luokkaa. Ja täysin toisilleen tuntemattomien ihmistenkin eroavaisuudet ovat vain 0,1 prosentin luokkaa.

Samantyyppisiä muutoksia, mitä astronautin geeni-ilmentymässä oli tapahtunut, voidaan itse asiassa havaita vaikkapa, kun sairastumme, kertoo National Geographic.

NASA:n tutkimusta johtava Christopher Mason pitää tuloksia kuitenkin mielenkiintoisina.

– Tämä on hyvä lähtökohta astronauttien jatkotutkimukselle, hän sanoi.

CNN:n artikkeliin tästä. (siirryt toiseen palveluun)

National Geographicin artikkeli löytyy tästä. (siirryt toiseen palveluun)

NASA:n täydentämään tiedotteeseen tästä. (siirryt toiseen palveluun)

_Juttua muokattu kauttaaltaan 16.3., muun muassa lisätty NASA:n ja National Geographyn artikkelin tietoja. _

Lähteet: CNN