1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Useita kuoli sillan romahdettua Yhdysvalloissa, aktiivimallia tarkastellaan, ankeriasmonneja ruokapöytiin

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Pelastushenkilöstöä onnettomuuspaikalla Floridassa 15. maaliskuuta, jossa kävelysilta sortui vain muutamaa päivää valmistumisensa jälkeen.
Pelastushenkilöstöä onnettomuuspaikalla Floridassa 15. maaliskuuta, jossa kävelysilta sortui vain muutamaa päivää valmistumisensa jälkeen.Joe Raedle / AFP

Sillan romahdus vaati neljä kuolonuhria Miamissa

Ainakin neljä ihmistä on kuollut Yhdysvaltain Miamissa Floridassa jalankulkusillan romahdettua. Lisäksi useita loukkaantui. Silta romahti kuusikaistaisesti moottoritielle, ja sen alle jäi useita autoja.

Silta oli valmistunut alle viikko sitten, eikä se ollut vielä avoinna jalankulkijoille. Silta oli rakennettu moduulimenetelmällä, joka mahdollisti sen pystytyksen lyhyessä ajassa.

Korjataanko aktiivimallia?

Aktiivimallin ensimmäinen tarkastelujakso päättyy huhtikuussa. Hallitus on luvannut korjata mallia, mikäli ongelmia ilmenee. Listaamme kolme keskeistä ongelmaa, joihin hallitus todennäköisesti joutuu pohtimaan ratkaisuja.

Työttömyys työttömyysturva
Orna Ben Lulu / Yle

Ulkomaanliikennettä koskevaan työriitaan sovintoehdotus

Valtakunnansovittelija Minna Helle on antanut aamuyöllä sovintoehdotuksen Suomen Laivanpäällystöliitolle ja Suomen Varustamot ry:lle ulkomaanliikennettä koskevaan työriitaan. Osapuolet vastaavat ehdotukseen tänään kello 16.

Ulkomaanliikennettä uhkaa Suomen Laivanpäällystöliiton työnseisaus. Seisaus alkaa ensi viikon perjantaina aamukuudelta, jos sopua ei saada aikaiseksi. Liitto uhkaa myös jäänmurtajia koskevalla tukitoimella.

Ankeriasmonnit uivat suomalaisiin ruokapöytiin

Sisätiloihin sijoitetussa kalankasvattamossa on tuotettu jo muutama erä ankeriasmonnia Turussa. Kala kasvaa puolessa vuodessa mätimunasta puolitoistakiloiseksi. Alan asiantuntija uskoo, että ankeriasmonni voisi kilpailla vaalealihaisen tuontikalan kanssa markkinoista. Kuluttajat ovat päässeet maistamaan kalaa ja antaneet hyvää palautetta.

ankeriasmonnit altaassa
Kalle Mäkelä / Yle

Britannian ja Venäjän sanasota yltyy

Äänenpainot Britanniassa tapahtuneen ex-venäläisagentin myrkytystapauksen ympärillä ovat ottaneet alatyylisiä kierroksia. Torstaina alkuillasta Britannian puolustusministeri Gavin Williamson sanoi puheessaan Britannian ja Venäjän välien olevan tällä hetkellä ”poikkeuksellisen kylmät” ja ohjeisti Venäjää ”poistumaan ja laittamaan turpansa kiinni.”

Gavin Williamson
Gavin WilliamsonNeil Hall / EPA

Venäjän puolustusministeriöstä Williamsonin vahvoihin repliikkeihin vastasi kenraalimajuri Igor Konashenkov, joka arvioi brittiministerin retoriikan heijastavan tämän ”intellektuaalista impotenssia.”

Pakkaset jatkuvat

Pakkaskelit jatkuvat, kertoo Ylen meteorologi Seija Paasonen. Maan etelä- ja keskiosassa on laajalti selkeää ja poutaa, lähinnä itärajan tuntumassa tulee yksittäisiä lumikuuroja. Päivällä on pakkasta 2–7 astetta.

Lapissa on verrattain selkeää ja poutaa. Päivällä pakkasta on 4–9 astetta.

Päivän sääennuste perjantaille 16. maaliskuuta.
Päivän sääennuste perjantaille 16. maaliskuuta.Yle

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi