THL:n professori: Hoitoonohjaus olisi rangaistuksia tehokkaampi keino huumeongelman kuriinsaamiseksi

Kokoomuksen kansanedustaja ja poliisi Veera Ruoho uskoo, että rangaistuksettomuus toimisi kuin mainoslause.

huumeet
A-talk keskusteluohjelma
Yle

Huumeiden käyttö kasvaa Suomessa tasaista tahtia. Erityisesti kannabista käytetään yhä useammin. Joka viides suomalainen on joskus elämässään kokeillut laitonta huumausainetta.

Puolet suomalaisista ei näe kannabiksen kokeilua riskinä. Suurin osa alle 35-vuotiaista ajattelee, ettei kannabiksen käytöstä tulisi rangaista. Muuntohuumeiden käyttö on kasvanut räjähdysmäisesti 2010-luvulla koko Euroopassa.

Esimerkiksi Portugali on luopunut kaikkien huumausaineiden käytön rangaistavuudesta jo lähes parikymmentä vuotta sitten. USA:ssa usea osavaltio on laillistanut kannabiksen viihdekäytön ja Hollannissa kannabiksen pienten määrien käytöstä ei ole rangaistu yli 40 vuoteen. Mihin suuntaan Suomen sitten olisi hyvä kulkea kiinnostuksen kasvaessa huumausaineita kohtaan?

THL:n professorin Pekka Hakkaraisen mielestä Suomen kannattaisi pohtia Portugalin tietä.

– Portugalissa huumekuolemia on nykyisellään vain yksi 5,8 miljoonaa asukasta kohti, kun Suomessa huumeisiin kuolee 43 ihmistä miljoonaa asukasta kohden. Portugalissakin samasta syystä kuoli ennen vuoden 2001 lakimuutosta noin 40 ihmistä miljoonaa kohden, Hakkarainen huomautti A-talkin haastattelussa.

Pienempiin kuolinlukuihin on Hakkaraisen mukaan päästy Portugalissa tehokkaalla hoitoonohjauksella.

– Kieltolain kaltaista lakia on yritetty pitää yllä 50 vuotta, sen tuloksina käyttö on lisääntynyt, korruptiota ja laittomia markkinoita löytyy joka yhteiskunnasta tämän ympäriltä.

– Käytön rankaisun poistaminen vähentäisi niitä haittoja, joita syntyy kontrollista nuorelle ihmiselle, kun he esimerkiksi joutuvat poliisin rekisteriin. Rikollisen leiman poistaminen helpottaa myös hoitoon hakeutumista.

Kokoomuksen kansanedustaja Veera Ruoho, joka on ammatiltaan poliisi, torjuu Portugalin hyvästä kokemuksesta riippumatta jyrkästi huumeiden laillistamisen.

– Hoitoon ohjaaminen on toki tärkeätä, mutta rangaistusten tarkoitus on myös ohjata ihmisten käyttäytymistä eli toimia ennaltaehkäisevästi. Lainsäätäjä ei voi olla populisti ja mennä sen mukaan, miten suurin osa ihmisistä ajattelee, Ruoho perustelee.

Huumausaineiden käyttö lisääntyy etenkin nuorten aikuisten keskuudessa

Poliisin tietoon tulee Suomessa noin 15 000 käyttörikosta vuodessa. Netin kautta huumausainekauppaa on entistä helpompi käydä. Professori Hakkarainen sanoo käytön lisääntyneen etenkin 25–34-vuotiaiden keskuudessa.

– Merkittävä riski huumeriippuvaiseksi päätymisessä on poikkeuksellisen nuorena aloitettu alkoholin käyttö ja kaveripiirit, joissa liikutaan. Porttiteoria ei perustu tieteelliseen tutkimukseen, hän korostaa.

Ylikomisario Jari Nikonen Helsingin poliisista sanoo, että huumeiden käytön kasvu näkyy myös heidän tilastoissaan.

– Käyttörikoksia oli viime vuonna tuhat enemmän kuin vuonna 2016. Törkeiden huumausainerikosten määrä on lisääntynyt noin seitsemällä prosentilla Helsingin alueella. Pelkästään kannabis, jota tuotetaan kotioloissa on hyvin vahvaa, koska käytetään netistä saatavia materiaaleja, muun muassa tehovaloja.

– Samalla kun poliisi noudattaa lakia ja selvittää rikoksia, se toimii yhteistyössä sosiaaliviranomaisten kanssa ja joskus käytöstä voi selvitä huomautuksella. Myös merkintä huumausainerikoksesta poistuu tietyn ajan kuluessa poliisin rekisteristä, Nikonen sanoo.

"Kansallinen huumausainestrategiamme aikansa elänyt"

Suomen viimeinen kansallinen huumausainestrategia on tehty vuonna 1997.

Hakkaraisen mielestä olisi jo aika käydä laaja yhteiskunnallinen keskustelu asiasta ja miettiä läpikotaisin asiat, eri viranomaisten toimivaltasuhteet huomioon ottaen.

– Aikojen myötä suhtautuminen kannabiksen käyttöön on tullut realistisemmaksi, siihen on syynä muun muassa lääkekannabiksen hyväksyntä ja laillistamiset eri maissa, nämä heijastuvat suomalaistenkin asenteisiin, Hakkarainen painottaa.

Ruohokin on selvityksen teon kannalla, hän kuitenkin uskoo, että huumausaineiden käytön rangaistavuuden poistaminen toimisi kuin mainoslause:

– Tästä et jää kiinni, koska siitä ei saa minkäänlaista rangaistusta, näen sen todella huonona, Ruoho kiteyttää.