Kissaakin voi kouluttaa – Muista myös kysyä, haluaako kissa silityksiä

Eläinten käytösneuvojan mukaan kissa laitostuu, jos sillä on aina ruokaa tarjolla.

eläimet
kissa
Miten opettaa kissalle, että ihmistä ei saa raapia, pöydälle ei kuulu hyppiä eivätkä yölliset hyökkäykset ole toivottuja? Vinkkejä antoi eläinten käytösneuvoja Jaana Pohjola kissansa kanssa.

Usein ajatellaan, että koiraa voi kouluttaa mutta kissa tekee mitä tahtoo. Eläinten käytösneuvojan Jaana Pohjolan mukaan molemmat oppivat kuitenkin samalla tavalla. Haaste on siinä, miten kissaa motivoidaan. Kissaa ei ole totuttu kouluttamaan samalla tavoin kuin koiraa.

Kissa saattaa myös kouluttaa omistajaansa ja se onkin Pohjolan mukaan todella taitava siinä.

– Se kouluttaa omistajalle tärkeät asiat kuten ruokailun, ja jos kissa ulkoilee, se opettaa omistajan päästämään ulos tiettyihin aikoihin. Sitten se opettaa ruuan laadussa, että minkälaista ruokaa se suostuu syömään.

Jos kissalle on tarvetta opettaa, ettei se raavi ihmistä, sitä ei myöskään kannata leikittää käsien tai jalkojen kanssa edes silloin, kun se on vielä pentu.

– Kannattaa aina käyttää lelua ja kissan turhautumista voi myös yrittää vähentää järjestämällä sille kissamaista tekemistä.

Haluatko silityksiä?

Pohjolan mukaan kissalta kannattaa aina kysyä, haluaako se silityksiä.

– Se onnistuu niin, että vie käden pään lähelle, niin kissa yleensä tulee itse vastaan ja työntää päätä kättä vasten. Silloin voi olla varma, että kissa itse haluaa silitystä.

Pohjola korostaa, että kissan ei pitäisi koskaan yhdistää ihmisen käsiä mihinkään ikävään asiaan. Mitään kissasta ikävältä tuntuvaa ei pitäisi tehdä ollenkaan.

Sohvan raapimisen saa Pohjolan mukaan loppumaan kilpavarustelulla. Kannattaa järjestää keskeiselle paikalle asunnossa vastaava sallittu paikka kuten raapimispuu.

Pohjola korostaa, että kissaa kannattaa opettaa vaihtoehtoisen toiminnan kautta esimerkiksi niin, että järjestetään kivaa tekemistä muualle silloin, kun sen ei haluta hyppivän ruokapöydälle.

Ei ruokaa aina

Kissa saalistaa luonnossa 50–60 kertaa päivässä. Pohjola sanoo, että kissa laitostuu, jos sille on koko ajan nappulaa tarjolla kupissa. Tämä myös altistaa ongelmakäytökselle.

– Kannattaa vaikeuttaa ruuan saantia eli piilottaa sitä ruokaa ja laittaa erilaisiin palloihin.

Pohjolan mukaan kissan kanssa on olemassa niin sanottu hyvä leikki, joka sisältää kaikki hiirenmetsästyksen vaiheet.

– Kissa paikallistaa saaliseläimen eli lelun, sitten se vaanii sitä ja jahtaa. Leikissä pitäisi myös huomioida, että kissa saisi joskus jotain kiinnikin. Leikki olisi hyvä aina päättää ruokailuun.