1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rakennukset

Silminnäkijä: Lapset olivat hädissään – Duudsonit-toimintapuiston katto romahti Torniossa

Onnettomuudessa vältyttiin henkilövahingoilta. Rakennus on tällä hetkellä suljettu.

Kuva: Risto Koskinen / Yle

Torniossa sijaitsevan Elämystehdas Lapparin ovet pysyvät toistaiseksi suljettuna, sillä poliisi tutkii torstai-iltana tapahtuneen onnettomuuden syytä. Osa rakennuksessa sijaitsevan Duudsonit-toimintapuiston katosta romahti illalla, kun puisto oli avoinna yleisölle.

Onnettomuudessa vältyttiin henkilövahingoilta, vaikka katto romahti arviolta peräti noin 50 neliömetrin suuruiselta alueelta. Rakennuksen omistavan Arctic Propertyn toimitusjohtaja Veli-Matti Mykkälä sanoo, että ei lähde kommentoimaan onnettomuuden syytä vaan jättää tutkinnan poliisille.

"Silloin huokasin helpotuksesta, että pääsemme ainakin pihalle"

Sisäliikuntapuistossa oli onnettomuushetkellä torniolainen Anne Palin-Palmgren, joka oli seurueensa kanssa aivan romahtamispaikan luona.

– Me oltiin istumassa ja juttelemassa aivan suoraan siinä alla. Olimme juuri lähteneet kulkemaan poispäin, kun takaa alkoi kuulua ryminää. Juoksimme pois alta ja etsimme suojaa rakennuksen seinustalta. Olimme ehkä kymmenen metrin päässä ja katsoimme, vieläkö kattoa tulee alas, kuvailee Anne Palin-Palmgren.

Palin-Palmgrenin mukaan paikalla olleet lapset ja aikuiset järkyttyivät onnettomuudesta. Hänen oma seurueensa katsoi hiljaisuuden vallitessa ryminää, joka aiheutui katon sortumisesta. Tämän jälkeen alkoi kuulua kiljuntaa ja heidän luokseen juoksi hädissään olevia lapsia.

– Aloin ryskyttää auki erästä ovea, jossa luki isolla, että henkilökunta, mutta se oli lukossa. Sain avattua siitä vierestä pienemmän oven, josta pääsi sisäpihalle. Silloin huokasin helpotuksesta, että pääsemme ainakin pihalle, jos kattoa tulee vielä alas, sanoo Palin-Palmgren.

Turvallista uloskäyntiä etsittiin sukkasillaan

Palin-Palmgrenin mukaan henkilökunta ei tullut ohjaamaan asiakkaita ulos rakennuksen siitä osasta, jossa he olivat eikä tapahtuneesta annettu ilmoitusta. Hän juoksi sukkasillaan rakennuksen sisäpihalla etsimässä paikkaa, mihin lapsia voisi viedä.

– Lopulta löysin reitin, jonka kautta saimme osan lapsista takaisin rakennukseen. Olisin kuitenkin toivonut, että henkilökunta olisi aloittanut evakuoinnin.

Rakennuksen omistavan Arctic Propertyn toimitusjohtaja Veli-Matti Mykkälä sanoo, että henkilökunta on ilmoittanut onnettomuudesta hätäkeskukseen ja ohjannut asiakkaita ulos rakennuksesta. Tapahtumien tarkka kulku ei ole kuitenkaan vielä tiedossa.

Kuva: Risto Koskinen / Yle

Rakennuksen omistaja: Kattoa on vahvistettu

Elämystehdas Lapparin julkaiseman tiedotteen mukaan rakennuksen kattoa on jouduttu vahvistamaan tänä talvena. Sisääntuloaulan kattoa kannattelevassa liimapuussa havaittiin pari kuukautta sitten muutoksia, joten sitä vahvistettiin lisäpilareilla.

Tiedotteessa kerrotaan, että rakennesuunnittelija arvioi torstaisessa onnettomuudessa vaurioitunutta liimapuuta pari viikkoa sitten, eikä havainnut mitään akuuttia korjaustarvetta.

Toimitusjohtaja Veli-Matti Mykkälä sanoo, että rakennuksen katolta on poistettu lunta parin viikon ajan. Lumitöitä oli tehty katolla myös onnettomuuspäivänä.

Elämystehdas Lappari on 14 000 neliön suuruinen rakennus, josta toimintapuiston osuus on 4500 neliötä.

Tapahtumapuistossa onnettomuushetkellä olleen Palin-Palmgrenin mukaan rakennuksen katto vuoti ja henkilökunta oli tietoinen asiasta. Esimerkiksi trampoliineilla hyppiessä jalat osuivat vesilätäkköön.