Kouvola päästämässä yli 80-vuotiaat linja-autoihin ilmaiseksi – ensimmäisenä Suomessa

Paikallisliikenneliiton mukaan ikääntyneiden maksuton joukkoliikenne on toistaiseksi jäänyt kunnissa esitysten asteelle.

joukkoliikenne
Linja-autoja liikenteessä.
Minna Heikura / Yle

Kouvola harkitsee, että 80-vuotiaat ja sitä vanhemmat kaupunkilaiset voisivat matkustaa ilmaiseksi kaupungin joukkoliikenteen busseissa.

Suomen Paikallisliikenneliiton mukaan Kouvolan maksuton joukkoliikenne vanhuksille olisi toteutuessaan päänavaus koko Suomessa.

– Samankaltaisia esityksiä on ollut muissakin kunnissa, mutta ne eivät ole toteutuneet. Erilaisia alennuksia ikäihmisten bussimatkoissa on käytössä monissa kunnissa, kertoo toiminnanjohtaja Minna Soininen.

Kouvolassa asuu tällä hetkellä noin 5600 yli 80-vuotiasta ihmistä.

– Yleisesti monessa paikassa on haluttu selkiyttää hinnoittelua, jos alennusryhmiä on paljon. Kouvolan idea toteutuessaan olisi hieno kädenojennus ikäihmisille.

Takana valtuustoaloite

Viime syksynä 15 valtuutettua jätti valtuustoaloitteen, jossa vaadittiin maksutonta joukkoliikennettä ennen vuotta 1932 syntyneille kouvolalaisille.

Kouvolan joukkoliikennetyöryhmä käsitteli aloitetta vuoden alussa ja suhtautui ajatukseen myönteisesti.

Valmistelijoiden mukaan ilmainen joukkoliikenne helpottaa vanhusten liikkumista kodeistaan.

Ilmaista liikennettä ehdotetaan kuitenkin aloitteessa esitettyä nuoremmille eli 80 vuotta täyttäneille, koska tämä tukee enemmän itsenäistä asumista kotona, omatoimisuutta ja liikkumista.

– Kaupungissa on käytössä Waltti-matkakorttijärjestelmä, jossa maksuton liikkuminen voidaan toteuttaa, Kouvolan kaupungin joukkoliikennelogistikko Hanna Piispa-Malinen.

Matkakortin kautta pystytään myös seuraamaan muun muassa matkustusmääriä ja maksuttomuuden vaikutuksia.

Tavoitteena ilmaiset matkat kaikille asukkaille

Kouvolassa joukkoliikenneasiat kuuluvat lasten ja nuorten lautakunnalle, joka käsittelee esitystä maksuttomuudesta ensi viikolla.

– Jos esitys hyväksytään, niin toimintamallin valmisteluun menee vielä aikaa. Maksuton joukkoliikenne 80 vuotta täyttäneillle ja sitä vanhemmille voisi olla käytössä aikaisintaan syksyllä, arvioi Kouvolan kaupungin joukkoliikennelogistikko Hanna Piispa-Malinen.

Kouvola tarjoaa jo nyt maksuttoman joukkoliikenteen sotainvalideille ja sotaveteraaneille sekä heidän puolisoilleen ja leskille kaupungin alueella.

Kaupunki on ottanut tavoitteksi myös, että kaikki Kouvolan asukkaat voisivat matkustaa linja-autolla ilmaiseksi kaupungin sisällä vuonna 2030.