Kaduilta ostetaan sokkona mitä vain – Tampereella varoitellaan koululaisten vaarallisesta lääkkeiden käytöstä

Jopa 12-vuotiaat lapset hakevat lääkeaineista päihtymystä, rauhoittavaa vaikutusta tai suorituskyvyn lisääntymistä.

lääkkeet ja päihteet
Lääkkeitä.
Yle

Tampereen yläkoululaisten vanhemmat ovat tällä viikolla saaneet säikyttävää Helmi-postia. Tampereen kaupungin Sosiaalipäivystys varoittaa nuorten omatoimisista lääkekokeiluista, jotka ovat pahimmillaan aiheuttaneet hengenvaarallisia tilanteita ja jopa monen päivän psykooseja.

Sosiaalityöntekijä Sirpa Määtän mukaan tilanne on pahentunut loppusyksyn ja talven aikana. Vakavia tilanteita on tullut vastaan parikymmentä.

– Muutama on joutunut sairaalassa olemaan pidempäänkin. Ei ole selvitty sillä, että olisi vain käyty (ensiapupäivystys) Acutassa tarkastuksessa ja menty saman tein kotiin.

Nuorimmat 12-vuotiaita

Varoittava viesti lähetettiin 5.–9.-luokkalaisten huoltajille. Siinä kerrotaan, että osa kouluikäisistä nuorista hankkii ja käyttää erilaisia lääkeaineita omatoimisesti. Nuoret saavat näitä lääkkeitä käsiinsä kotoa, kavereilta tai katukaupasta.

Pillereitä
Jyrki Lyytikkä / Yle

Sirpa Määtän mukaan tilanteeseen päätettiin reagoida, koska kokeilijat ovat olleet nuorempia kuin ikinä aiemmin. Jopa 12-vuotiaat ovat käyttäneet lääkkeitä huomattavia määriä.

– Eniten kokeilijoita on ollut seitsemäsluokkalaisissa. Nuorin joukossa on ollut kuutosluokkalainen.

Myös internet mahdollistaa helpon kaupankäynnin lääkkeillä ja huumeilla, sanoo Määttä. Hänen mukaansa nuorilla on älykännyköissään sovelluksia, joilla saadaan yhteys myyjiin. Varsinaiset kaupat tehdään kasvotusten.

– Lääkeaineet houkuttavat nuoria kokeiluihin, koska osa lääkkeistä myydään edulliseen hintaan, muutamalla eurolla. Eikä niiden hallussapitoa tai nauttimista ole helppoa huomata.

Bentsoja, ADHD-lääkkeitä...

Nuorilla ei ole välttämättä ollut mitään käsitystä siitä, millaista lääkettä he ovat nauttineet, korostaa Sosiaalipäivystys. Kokeilijat hakevat aineista päihtymystä, rauhoittavaa vaikutusta tai vaikkapa suorituskyvyn lisääntymistä.

Sosiaalityöntekijä Sirpa Määttä kertoo, että koululaisten kokeiluissa on hyvin monenlaisia lääkkeitä. Tarjolla on vaikka mitä.

– On esimerkiksi epilepsian hoitoon tarkoitettuja vahvoja valmisteita, bentsodiatsepiineja sekä mm. ADHD-lääkkeitä ja kaikenlaista muuta.

Osa lääkkeistä on väärinkäytettynä jopa hengenvaarallisia. Yhteiskäyttö muiden lääkkeiden tai muiden päihteiden kanssa voi voimistaa vaikutusta ja yhteisvaikutuksena voi olla harhainen, jopa psykoottinen useita päiviä jatkuva tila.

Lapsi ei tajua riskejä

15 vuotta alalla toiminut sosiaalityöntekijä Sirpa Määttä on huolissaan tilanteesta. Hän toivoo, että asiasta puhutaan kodeissa.

– Jos kaveripiirissä tämmöisiä puheita tulee, niin lapsi osaisi itsekin suhtautua niihin eikä lähtisi ottamaan riskiä ja menisi mukaan semmoiseen, mikä ei ole järkevää – ajautua sellaiseen, mihin ei itse ehkä tunne edes kiinnostusta.

Värikkäitä tabletteja värikkäällä pinnalla.
Ekstaasitabletteja.Joe Bird / AOP

Määtän mukaan 12-vuotiaat tai edes 13–14-vuotiaat eivät tajua kokeilujen riskejä, kun eivät vanhemmatkaan.

– He ovat vielä varsin pieniä ja kehittyvät ja kasvavat edelleen paljon. Ei voida olettaa heidän ymmärtävän vielä kaikesta kaikkea.

Kotilääkkeet lukon taakse

Osa lääkkeistä on peräisin nuorten omista kodeista tai esimerkiksi isovanhemmilta, arvioi Määttä. Hänen mielestään huoltajien pitäisi varmistaa, etteivät nuoret voi saada lääkeaineita käsiinsä kotoa.

Ekstaasia
Poliisin takavarikoimaa ekstaasia.Poliisi

Myös koululaisen omat lääkkeet voivat joutua vääriin käsiin.

– Esimerkiksi jos lapselle on määrätty ADHD-lääkkeitä, niitä on voitu antaa myös kavereille.

Sosiaalipäivystyksen ohjeen mukaan, mikäli lapsella on lääkärin määräämä lääkitys, on huoltajan tehtävä valvoa lääkkeen ottaminen. Lääkeaineet ovat aina aikuisen vastuulla.

Koulut aktivoitumassa

Helmi-viesti on herättänyt runsaasti keskustelua mm. kouluilla, kertoo sosiaalityöntekijä Sirpa Määttä.

– Koululaiset ovat itse ottaneet asiaa puheeksi eli se oli ilmeisesti herättänyt keskustelua kotona viestin tultua.

– Yhdestä koulusta taas rehtori otti yhteyttä, että miten opettajat voisivat tukea lapsia.