1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. EU-parlamentti

Suomi tyytyy Britannian europarlamenttipaikkojen jakamiseen

Aiemmin Suomi vastusti Britannian paikkojen edes osittaista jakamista. EU-ministerivaliokunta hyväksyi uuden linjauksen tänään.

Euroopan parlamentti istunnossaan Strasbourgissa, Ranskassa. Kuva: Patrick Seeger / EPA

Suomi ei kaada Britannian europarlamenttipaikkojen brexitin jälkeistä jakoa, jos EU-maiden välillä syntyy yksimielisyys. Aiemmin Suomi vastusti Britannian paikkojen edes osittaista jakamista muiden jäsenmaiden kesken.

EU-ministerivaliokunta hyväksyi uuden linjauksen tänään perjantaina, mutta hallituspuolue siniset ilmoitti vastustavansa muuttunutta kantaa. Puolueen puheenjohtajan, eurooppaministeri Sampo Terhon mielestä pääministeri Juha Sipilä (kesk.) antautui muiden EU-maiden painostuksen alla.

Britannialta vapautuvista europarlamenttipaikoista on tehty kompromissiesitys, jonka mukaan Britannian 73 paikasta 27 jaettaisiin. Se tietäisi Suomelle yhtä lisäpaikkaa. Laaja enemmistö EU-maista on kompromissin kannalla.

Päätös asiasta on määrä tehdä kesäkuun EU-huippukokouksessa. Päätös edellyttää yksimielisyyttä, joten Suomi voisi halutessaan yksin kaataa päätöksen.

EU-ministerivaliokunnan linjaus tarkoittaa, että keskusta ja kokoomus eivät halua asettua asiassa poikkiteloin. Sinisten ministerit Terho ja ulkoministeri Timo Soini jättivät kokouksessa asiaan eriävän mielipiteen.

– Siniset eivät tietenkään voi tällaista antautumislinjausta kannattaa, ja mielestämme Suomen olisi pitänyt vaikka yksin olla tätä vastaan, Terho sanoo tiedotteessa.

– Suomi ei saanut mitään myönnytyksensä vastineeksi. Pitämällä linjamme olisimme voineet saada myös muita maita Suomen linjoille, mutta pääministerillä petti kantti.

Lue myös:

Euroopan parlamentin äänestys toisi Suomelle lisäpaikan – Mutta hallitus vastustaa