Selvitys valmistui: Saimaan ammattikorkeakoulun Imatralla oleva koulutus kannattaa siirtää Lappeenrantaan

Tuoreen selvityksen mukaan Lappeerannan ja Imatran koulutusten keskittäminen Lappeenrannan Skinnarilaan takaisi kaikille ammattikorkeakoulun opiskelijoille samanlaiset palvelut ja toisi säästöjä.

Imatra
Saimaan ammattikorkeakoulu Saimia
Saimaan ammattikorkeakoulun Imatran yksikön opettajat ja opiskelijat kannattavat opintojen siirtymistä Lappeenrantaan.Mikko Savolainen/Yle

Selvitys Saimaan ammattikorkeakoulun Imatran toimintojen järjestämisestä on valmistunut. Selvityksen johtopäätös on, että toiminta kannattaa keskittää Lappeenrantaan.

Muutos toisi merkittäviä kustannussäästöjä ja tarjoaisi opiskelijoille samanlaiset palvelut. Tällä hetkellä Imatran toiminnot tuottavat vuosittain noin 480 000 euron tappiot. Rehtori Anneli Pirttilä arvioi Saimaan ammattikorkeakoulun lähettämässä tiedotteessa, että keskittäminen saattaisi tuoda pitkällä aikavälillä noin 600 000 euron vuosittaiset säästöt.

– Tämä edellyttää, että Imatralla sijaitseville kiinteistöille löydetään muuta käyttöä ja että voimme lähivuosien aikana luopua niistä hallitusti, Pirttilä sanoo.

Restonomikoulutus halutaan säilyttää Etelä-Karjalassa

Selvitystyön taustalla on halu turvata restonomikoulutuksen säilyminen Etelä-Karjalassa ja toisaalta tarve toteuttaa koulutukset kustannustehokkaasti.

Restonomikoulutus on Etelä-Karjalalle erittäin tärkeä ala. Koulutuksen vetovoima on laskenut viime vuosina tasaisesti.

– Meillä on syytä olettaa, että opetuksen siirtyminen isompaan yksikköön Lappeenrantaan lisäisi koulutuksen vetovoimaa ja siten turvaisi koulutuksen jatkumisen Saimaan ammattikorkeakoulussa, rehtori Anneli Pirttilä toteaa.

Opettajat ja opiskelijat kannattavat yhdistymistä

Selvitystyön yhteydessä käytiin yhteistoimintaneuvottelut. Neuvottelujen päätteeksi työnantaja ja työntekijäedustajat esittävät yhdessä, että Imatran koulutukset siirretään Lappeenrantaan.

OAJ:n pääluottamusmies Marita Pirkka on tyytyväinen siihen, että kaikkien Imatran opettajien kanssa keskusteltiin henkilökohtaisesti selvitystyön aikana.

– Lisäksi henkilöstön edustajat olivat mukana yt-neuvotteluissa. Uskon, että tällä järjestelyllä pystymme turvaamaan restonomi- ja kuvataiteen koulutusten pysymisen Etelä-Karjalassa, Pirkka sanoo.

Myös Saimaan ammattikorkeakoulun opiskelijakunta SAIKO suhtautuu selvityksen lopputulokseen myönteisesti. SAIKOn puheenjohtaja Mikael Martikka näkee mahdollisen muuton Skinnarilaan lisäävän opiskelijoiden jaksamista ja monipuolistavan vapaa-ajanviettomahdollisuuksia.

– Yhdellä kampuksella pystyisimme tarjoamaan tasapuolisia palveluja kaikille opiskelijoille, Pirkka toteaa.

Saimaan ammattikorkeakoulun hallitus käsittelee esitystä Imatran toimintojen siirtämisestä Lappeenrantaan maanantaina 19. maaliskuuta.