1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eduskunnan puhemiehet

Eduskunnan puhemies Paula Risikko pitää kansalaisaloitteen allekirjoittajarajaa sopivana

Risikko kertoo kannastaan uudessa Puhemiesten blogi -kirjoituksessaan. Blogi on uusi käytäntö eduskunnan historiassa.

Eduskunnan puhemies Paula Risikko Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) ottaa kantaa uutukaisessa blogi-kirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun) viime päivinä velloneeseen keskusteluun kansalaisaloitteen allekirjoittajien määrästä. Hän pitää sitä sopivana.

"Puhemiesten blogilla" Risikko aloittaa aivan uuden käytännön eduskunnassa. Aiemmin puhemiehet eivät ole bloganneet eduskunnan sivuilla.

Kansalaisaloitteiden suosio on ehtinyt jo herättää eduskunnassa keskustelua siitä, pitäisikö alekirjoitusraja nostaa nykyisestä 50 000:stä. Poru sai vauhtia, kun varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) kertoi Keskisuomalaisen haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että aloitteiden kasvavan määrän pelätään ruuhkauttavan eduskunnan.

Aloitteita on viiden vuoden aikana avattu yli 700, joista eduskuntaan asti on edennyt 22.

Risikko ei lämpene ajatukselle allekirjoittajamäärän nostamisesta tai muutenkaan kansalaisaloitteen rukkaamiselle. Hän luonnehtii kansalaisaloitetta demokratiainnovaatioksi.

– Itse en näe tarvetta ainakaan allekirjoittajarajan nostolle. Jos jotain muutoksia tehdään, tulee niiden edelleen vahvistaa demokratian toteutumista, Risikko kirjoittaa.

Risikko perustelee kantaansa muun muassa sillä, että aloite aktivoi ryhmiä, jotka muutoin olisivat poliittisesti passiivisia.

Kehitysajatuksena hän esittää, että kansalaisaloite ei raukeaisi vaalikauden lopussa. Toinenkin demokratiainnovaatio hänellä on jo mielessä.

– Kansalaisten äänen kuulumisen ja vaikuttamiseen tarvitsemme myös uusia keinoja. Mm. sähköisten viestintäkanavien parempaa hyödyntämistä on tarkoitus lisätä kevään aikana käynnistämällä puhemiehen kyselytunti netissä, Risikko lupaa.