Pohjois-Korea-neuvottelut jatkuvat Tukholmassa koko viikonlopun – "Se on kaikkien turvallisuuden kannalta tärkeä asia"

Koko maailma seuraa Ruotsin ja Pohjois-Korean ulkoministerien tapaamista Tukholmassa.

Pohjois-Korea
Margot Walström
Ruotsin ulkoministeri Margot WallströmSoren Andersson / Lehtikuva

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström on kommentoinut Pohjois-Korean ulkoministerin Ri Yong-hon kanssa alkavia neuvotteluja.

– On selvä, että koko maailma seuraa tilannetta Korean niemimaalla. Se on kaikkien turvallisuuden kannalta tärkeä asia. Nyt tarvitaan vuoropuhelua ja olemme tästä tapaamisesta iloisia. Emme kuitenkaan ole naiiveja, emmekä usko, että voimme ratkaista kaikkia maailman ongelmia.

Ri Yong-ho saapui eilen torstaina Tukholmaan. Hän tapasi tänä aamuna Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenin. Tämän jälkeen Ri aloitti neuvottelut ulkoministeri Wallströmin kanssa.

Wallström tapasi lehdistön edustajia ennen Tukholman Skandiasalissa alkavia neuvotteluja. Hän oli hyvin lyhytsanainen, eikä antanut tilaisuutta kysymyksiin.

Neuvottelujen tarkkaa aihetta ei ole kerrottu. Rin vierailun oli määrä päättyä jo tänään perjantaina. Tästä huolimatta jo eilen kerrottiin, että Ri pysyy Tukholmassa sunnuntaihin saakka. Ri ei ole näyttäytynyt lehdistölle.

– Mielestäni on osapuolten asia päättää, miten prosessi etenee. Jos voimme auttaa omalla roolillamme ja yhteyksillämme, niin teemme sen, Wallström totesi.

Neuvottelujen uskotaan koskettelevan Pohjois-Korean ydinasekiistaa sekä Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mahdollista tapaamista.

Wallströmin kommenteista kertovat Ruotsin tiedostusvälineet, mm. Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun).