1. yle.fi
  2. Uutiset

Koko karja nääntyi nälkään – tilalliselle tuomio törkeästä eläinsuojelurikoksesta

Keskipohjalaismies jätti karjansa vaille riittävää ruokaa ja vettä. Kaikki eläimet jouduttiin lopettamaan.

Eläinsuojelurikos
Lehmän turpa.
Arkistokuva. Kuvan lehmä ei liity uutiseen.Petri Lassheikki / Yle

Keski-Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut keskipohjalaisen tilallisen kymmenen kuukauden ehdolliseen vankeuteen enimmillään yli sadan naudan vakavasta laiminlyönnistä. Törkeän eläinsuojelurikostuomion lisäksi hänet määrättiin 10 vuodeksi tuotantoeläintenpitokieltoon.

Käräjäoikeuden mukaan mies jätti nautoja toistuvasti kolmen vuoden aikana ilman riittävää vettä ja ravintoa, eikä huolehtinut sairastuneille hoitoa. Lisäksi osa eläimistä joutui elämään lannassa, eikä niillä ollut kuivaa makuupaikkaa. Kaikki eläimet jouduttiin lopettamaan.

Syytteen mukaan rikos on tehty erityisen raa'alla ja julmalla tavalla. Oikeus katsoi, että rikokseen liittyy korostunutta tahallisuutta.

Ongelmat havaittiin vuosia sitten

Puutteet eläinten hoidossa huomattiin eläinsuojelutarkastuksessa syksyllä 2013. Tilalle tehtiin useita eläinsuojelutarkastuksia, joissa ongelmat ilmenivät.

Kahdessa viimeisessä tarkastuksessa eläimet olivat jo todella huonossa kunnossa. Naudat olivat nälkiintyneitä, erittäin janoisia, eikä yhdelläkään ollut kuivaa tai puhdasta makuupaikkaa.

Myös navetan turvallisuudessa oli puutteita: yhden karsinan lattiassa oli syvä kuoppa ja karsinat olivat sellaisia, että eläimet pääsivät niistä karkaamaan

Tilalla oli kolmen vuoden aikana vaihtelevasti 40–120 nautaa. Mies myönsi esitutkinnassa osan eläimistä menneen niin huonoon kuntoon, että hän päätti itse lopettaa ne.

Käräjäoikeuden mukaan rikos on törkeä, koska tilallisen hoidettavana oli suuri määrä eläimiä ja kaltoinkohtelu jatkui useita vuosia.

Lue seuraavaksi