Remontoimalla uutta vanhan päälle voi onnistua tai luoda huomaamattaan homepommin – kerro kokemuksesi

Remontoidessa voi sortua virheisiin – moni esimerkiksi remontoi uutta vanhan päälle ajattelematta mahdollisia seurauksia. Oletko oppinut remonttimokista kantapään kautta tai törmännyt remontoidessasi aiemmin tehtyihin riskiratkaisuihin?

remontti
työkaluja ämpärissä
Ismo Pekkarinen / AOP

Kotia remontoidessa houkutus voi olla suuri rakentaa tai asentaa uutta suoraan vanhan päälle.

Lattioita ja kattopaneeleja voi uusia vanhaa purkamatta, seiniä maalataan, tapetoidaan tai peitetään vaikkapa vanerilla, tai kylpyhuoneeseen tehdään niin sanottu kaksoislaatoitus eli laitetaan uusi laatoitus vanhan päälle.

Varsinkin tee-se-itse -remonttimies saattaa tehdä epähuomiossa tai tietämättömyyttään virheitä, joista voivat kärsiä rakennuksen lisäksi nykyiset ja tulevatkin asukkaat.

Ongelmat piiloon?

Tampereen teknillisen yliopiston rakennusopin professori, arkkitehti ja tekniikan tohtori Markku Karjalainen listaa tyypillisimmiksi virheiksi muun muassa lisäeristyksen tekemisen liian tiiviiksi.

– Kun esimerkiksi sisäpuolelle laitetaan lisälämmöneristystä, tiivis höyrynsulkumuovi ja sisäverhous, ja jos aikaisemmassa rakenteessa on jo valmiiksi höyrynsulkumuovi, jää rakennusosia ja -materiaaleja kahden tiiviin kerroksen väliin. Sinne jos pääsee kosteutta, niin siellä muhii homepommi, Karjalainen kuvailee.

Vanhojen rakenteiden tutkiminen voi Karjalaisen mukaan unohtua, jolloin rakenteissa piileviä ongelmia vain peitetään. Remontissa voi myös oikoa asentamalla vaikkapa uuden lattian vanhan päälle, mutta tästä ei Karjalaisen sanojen mukaan "pääse hirveitä tapahtumaan".

Ongelmia voi kuitenkin tulla märkätiloissa, jos esimerkiksi kylpyhuoneeseen tehdään uusi laatoitus vanhan päälle.

– Rakenteen toimivuus pitää ymmärtää, muistuttaa Markku Karjalainen.

Kerro kokemuksesi

Minkälaisia ongelmia olet kohdannut remontoidessasi? Onnistuiko remontti vanhan peittämisellä ilman purkutöitä?

Kerro kokemuksesi oheisella lomakkeella. Käytämme vastauksia artikkeleissamme.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.