Lontoon metropommin asettaja tuomittiin murhan yrityksestä – halusiko 18-vuotias nuorukainen tappaa vai saada huomiota?

Britannian viranomaiset saivat varoituksen irakilaismiehestä, mutta radikalisoitumisen ehkäiseminen epäonnistui.

Pommit ja räjähdykset
mies kävelee reppu kädessään
Valvontakameran kuvaa pomminasettajasta hetkeä ennen kuin hänet pidätettiin seuraavana päivänä Doverin satamassa.Rex Features / AOP

Irakista kotoisin oleva 18-vuotias nuorukainen on tuomittu murhan yrityksestä englantilaisessa tuomioistuimessa.

Mies teki viime syyskuussa pommi-iskun Lontoon metrossa, jolloin 30 ihmistä sai vammoja. Miehen rakentama pommi räjähti Parsons Greenin metroaseman kohdalla.

Pommin aiheuttama tuho olisi voinut olla paljon suurempikin, mutta miehen itse valmistama räjähde ei toiminut kunnolla. Räjähdys oli heikko, ja seurauksena oli enemmänkin voimakas tulipalo. Mies oli laittanut räjähteen yhteyteen metalliesineitä, jotka olisivat voineet aiheuttaa pahoja vammoja lähellä olleille. Metrovaunussa oli tuolloin 93 matkustajaa.

Mies oli jättänyt räjähteen sisältäneen, ajastimella varustetun muovipussin vaunuun ja poistunut edellisellä asemalla. Hän pakeni paikalta juosten, mutta jäi kiinni seuraavana päivänä.

Irakista paennut orpo

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo miehen tarinan (siirryt toiseen palveluun).

Vuonna 1999 syntynyt nuorukainen oli menettänyt äitinsä hyvin nuorena. Hänen taksikuskina toiminut isänsä kuoli hieman myöhemmin, vuonna 2006, pommiräjähdyksessä. Poikaa kasvatti hänen setänsä. Poika teki jo nuorena ankarasti töitä ja lopetti koulunkäynnin 15-vuotiaana.

Poika kertoo pelänneensä Irakin kaaosta ja väkivaltaa, ja halunneensa paremman elämän. Hän matkusti teini-ikäisenä Turkkiin ja onnistui pääsemään salakuljettajan avulla Italiaan.

Hän vietti kaksi kuukautta Ranskan Calais'n viidakoksi kutsutussa maahanmuuttajien telttaleirissä, kunnes pääsi Britanniaan, missä hänen elinolonsa paranivat.

Vastaanottokeskuksessa hän kertoi, että terroristijärjestö Isis olisi siepannut hänet Irakissa ja "opettanut hänet tappamaan". Tämän seurauksena Britannian viranomaiset alkoivat selvittää hänen aikeitaan.

Tarina paljastui keksityksi. Nuorukaisen voimakas uskonnollisuus pantiin kuitenkin merkille ja hänet kirjattiin mukaan ohjelmaan, jossa pyrittiin estämään uskonnollista radikalisoitumista.

Hän ei tiettävästi silti saanut minkäänlaista apua. Oikeudenkäynnissä viranomaiset totesivatkin epäonnistuneensa ohjelman toteuttamisessa.

Mies aloitti median ja valokuvauksen opinnot Brooklands collegessa, Surreyssä. Miehen opettaja kertoi, että miehen mielentila oli erittäin huolestuttava. Mies oli "suuressa mielenkuohussa, peloissaan ja sekaisin".

Hänen kerrotaan kärsineen unettomuudesta ja masennuksesta. Hän oli myös erittäin ujo.

Hän sai asuinpaikan kasvatusvanhempien luona, mutta hänen suhteensa näihin jäi etäiseksi. Kasvatusvanhemmilla ei ollut aavistustakaan hänen aikeistaan rakentaa pommi.

Mies menestyi kuitenkin koulussa ja valittiin vuoden oppilaaksi. Saamallaan lahjakortilla hän osti viisi litraa vetyperoksidia pommin rakentamista varten.

Oikeudessa mies kertoi, ettei hänellä ollut aikomusta tappaa ketään, vaan sytyttää vain tulipalo. Hän kertoi olleensa äärimmäisen pitkästynyt ja halunneensa huomiota.

– Minulla oli päässäni fantasia. Fantasia ei ollut räjähdys, vaan se, että pakenen poliisia, hän kertoi.

Syyttäjä ei uskonut miehen puheita. Syyttäjän mielestä kyseessä oli laskelmoitu viharikos ja joukkomurhan yritys.

Miehen rangaistus julkistetaan myöhemmin.

Lähteet: AFP