Kovasta lumitalvesta kaupungeille jopa satojentuhansien lasku

Runsas lumentulo nostaa kaupunkien aurauskustannuksia reilusti vähälumiseen talveen verrattuna. Katujen varsille kerääntyneet lumikasat vaarantavat myös liikenneturvallisuutta.

Lumenkaatopaikka
Lumi on tukkinut parkkipaikat.
Markku Lähdetluoma / Yle

Seinäjoella ja Vaasassa kaupunkien lumenkaatopaikoilla on vielä tilaa. Seinäjoella lumenkaatopaikka on Joupissa. Vaasan kaupungin lumenkaatopaikka sijaitsee Alskatissa.

– Yötä päivää ovat koneet ja miehet olleet liikkeellä siivoamassa tämän viimeisimmän myräkän jälkiä. Todella kovilla ovat olleet, huokaa Vaasan kaupungin alueiden kunnossapidon työnjohtaja Björn Gustafsson.

Gustafssonin mukaan katujen kunnossapito käy hankalammaksi liikenteen yhä lisääntyessä ja määrärahojen vähentyessä. Talvella käytetyt rahat ovat poissa esimerkiksi kesän päällystystöistä.

– Pari sataa tuhatta euroa enemmän on maksanut meille tämä talvi, kuin edellinen. Se tulee ehkä kesällä näkymään vähempinä asfalttitöinä.

Katujen varsille kerääntyvät kinokset vaikuttavat myös liikenneturvallisuuteen.

– Pienet lapset voivat jäädä isojen lumikasojen taakse, kun näkyvyyttä ei ole. Toivoisin, että tonttien omistajat ja haltijat yrittäisivät ajaa heidän vastuulleen kuuluvat lumet pois katujen varsilta. Kadut ovat jo nyt jopa vaarallisen kapeita, Gustafsson sanoo.

Vaasassa kaupunkilaiset voivat viedä omia lumikuormiaan maksulliselle Myrgrundin lumenkaatopaikalle.