Kansanedustajien eläkkeissä on "superkarttuma" – oikeus täyteen eläkkeeseen 15 vuoden jälkeen, palkansaajalla samaan menee jopa yli 45 vuotta

Kansanedustajan toimessa eläkettä kertyy neljä prosenttia vuodessa. Tavalliselle palkansaajalle eläkettä kertyy 1,5 prosenttia samassa ajassa.

Eläkepolitiikka
Eduskunnan istuntosali.
Martti Kainulainen / Lehtikuva

Kansanedustajien sopeutumiseläke kiihdyttää tunteita. Eilen eduskunnassa käsiteltiin kansalaisaloitetta, joka vaatii sopeutumiseläkkeen, eli eräänlaisen kansanedustajien "työttömyysturvan", poistamista kaikilta kansanedustajilta.

Myös varsinainen eläke on kansanedustajilla avokätisempi kuin tavallisella palkansaajalla.

Kansanedustajien eläkkeissä on oma "superkarttumansa". Kansanedustajan toimessa eläkettä kertyy neljä prosenttia vuodessa. Tavalliselle palkansaajalle eläkettä kertyy noin 1,5 prosenttia vuodessa.

Taustalla sama syy kuin sopeutumiseläkkeessä

Kansanedustajille eläkkeet myöntää Keva.

Kevan ratkaisupäällikön Markku Hakkilan mukaan kansanedustajien tavallista kansalaista suurempi eläkekertymä juontaa juurensa samasta asiasta kuin kansalaisia kuohuttanut sopeutumiseläke. Sen on määrä pienentää riskiä, että edustaja jäisi tyhjän päälle.

– Kansanedustajaksi valittu henkilö voi jättää siviiliammattinsa ilman niin suurta riskiä, että hän ei pääsisi palaamaan tähän ammattiinsa kansanedustajan uran jälkeen. Kertyvä eläke kompensoi sitä menetystä, mikä työuran jättäminen saattaa taloudellisesti tuottaa, Hakkila sanoo.

Edustajaeläke on korkeimmillaan 60 prosenttia palkkiosta

Käytännössä kansanedustaja on oikeutettu täyteen edustajaeläkkeeseen 15 vuoden jälkeen, jolloin eläke on noin 60 prosenttia palkkiosta.

Eläketurvakeskuksen laskelmien mukaan tavallisella palkansaajalla 60 prosentin korvausasteen saavuttaminen kestää yli 40 vuotta. Laskelmassa eläkkeen määrää verrataan edeltävään palkkaan. Mitä nuoremmasta henkilöstä on kyse, sitä pidempää työuraa vaaditaan, sillä elinaikakerroin tulee ennusteiden mukaan pienentämään eläkettä.

Vuonna 1985 syntyneelle 60 prosentin korvausasteeseen vaadittavan työuran pituus olisi 45 vuotta ja kuusi kuukautta.

60% eläkkeeseen vaadittavan työuran pituus
Yle Uutisgrafiikka

Kun kansanedustaja jää eläkkeelle 65-vuoden iässä, hän mahdollisesti nauttii eläkettä myös muista ansiotuloista. Ne pienentävät edustajaeläkettä. Leikkuri vie edustajaeläkkeestä korkeintaan puolet, olivatpa nuo muut eläkkeet minkä suuruisia tahansa.

Kansanedustajan toimesta karttunutta vanhuuseläkettä saa Kevan tilastojen mukaan tällä hetkellä 292 henkilöä.

Eduskunnassa selvitetään sopeutumiseläkkeen kohtaloa

Puhemiesneuvostossa on käynnistetty työryhmä, joka selvittää kansaa kuohuttaneen sopeutumiseläkkeen kohtaloa. Yle ei tavoittanut puhemies Paula Risikkoa (kok.) perjantaina kommentoimaan, käsitelläänkö selvityksessä myös laajemmin kansanedustajien eläkejärjestelmää.

Varapuhemiehet Mauri Pekkarinen (kesk.) ja Tuula Haatainen (sd.) eivät halunneet kommentoida aihetta.

Sopeutumiseläkettä voivat saada ennen vuotta 2011 eduskuntaan valitut kansanedustajat.

Vuoden 2011 jälkeen ensimmäistä kertaa kansanedustajiksi valituille maksetaan sopeutumiseläkkeen sijaan matalampaa sopeutumisrahaa.

Korjaus 16. maaliskuuta kello 21.15: Jutusta saattoi aiemmin ymmärtää, että puhemiesneuvosto (siirryt toiseen palveluun)käsittää vain puhemiehen ja kaksi varapuhemiestä. Siihen kuuluvat kuitenkin näiden lisäksi valiokuntien puheenjohtajat.