Merenkulun ulkomaanliikenne uhkaa pysähtyä: Laivanpäällystöliitto hylkäsi sovintoesityksen

Ulkomaan meriliikennettä koskeva työnseisaus pysäyttäisi myös osan matkustaja-aluksista. Lakon on määrä alkaa ensi viikon perjantaina.

Laivanpäällystöliitto
Rahtilaiva Itämerellä
Hans-Peter Merten / AOP

Suomen Laivanpäällystöliitto on hylännyt valtakunnansovittelija Minna Helteen sovintoesityksen. Ulkomaan meriliikennettä koskevan työnseisauksen on määrä alkaa ensi viikon perjantaina.

Laivanpäällystöliitto uhkaa myös jäänmurtajia ja monitoimimurtajia koskevilla tukitoimella. Suomen varustamot olisivat hyväksyneet valtakunnansovittelijan sovintoesityksen.

Suurin kiista kansipäällystön palkoista

Suomen varustamojen mukaan suurin kiista koskee säiliöalusten kansipäällystön palkkoja. Työnantajapuolen mukaan Kansipäällystöliitto on vaatinut palkkoihin kymmenien prosenttien palkankorotuksia, jotka kohdistuisivat erityisesti säiliöaluksiin. Työntekijäpuoli on uhannut myös jäänmurtajien tukilakolla. Suomen varustamot ja Laivanpäällystöliitto pääsivät jo sopuun jäänmurtajien henkilöstöä koskevassa kiistassa ja jäänmurtajia koskeva varsinainen lakonuhka väistyi.

– Juuri saimme jäänmurtajia koskevan sovun keskiviikkona, mutta nyt nekin ovat tavallaan taas lakkouhan alla. Tämä on kovin kummallista, Suomen varustamojen varatoimitusjohtaja Hans Ahlström sanoo.

– Saa nähdä, miten tällaisesta tilanteesta päästään eteenpäin.

Lue myös:

Suomen Laivanpäällystöliitto uhkaa työnseisauksella ulkomaanliikenteessä – osa matkustajalaivoista jäisi satamiin