1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ylioppilaskirjoitukset

Useissa lukioissa tekniset ongelmat ovat kiusanneet sähköistä yo-koetta pitkin päivää

Eritasoisia ongelmia havaittiin neljässä lukiossa ympäri Suomen jo ennen sähköisen ylioppilaskokeen aloittamista.

Kuva: Jenni Joensuu / Yle

Tekniset ongelmat ovat kiusanneet useampaa lukiota ylioppilaskirjoitusten aikana tänään. Ylioppilastutkintolautakunnan mukaan eritasoisia ongelmia havaittiin neljässä lukiossa ympäri Suomen jo ennen sähköisen ylioppilaskokeen aloittamista.

Tänään ylioppilaskirjoituksissa on ollut vuorossa vieraiden kielten pitkä oppimäärä.

Esimerkiksi Munkkiniemen yhteiskoulun lukiossa Helsingissä ylioppilaskokeen aloittaminen viivästyi teknisten ongelmien vuoksi reilulla tunnilla, kertoo rehtori Aki Holopainen. Ylioppilaskokeen tehtävät lähetetään kouluille digitaalisina paketteina usb-tikuilla.

– Koe alkoi kello yhdeksän sijaan 10.07. Oppilaat odottivat rauhallisesti ja kärsivällisesti. Latasimme ennakkoon kolme tikkua, jotka tarkistimme eilen ja kaikki oli kunnossa. Tänään järjestelmä ei ottanut tehtäviä vastaan, vaikka keskiviikon kokeessa kaikki toimi, Holopainen sanoo.

– Viime kädessä ylioppilastutkintolautakunta rakensi meille kokonaan uuden paketin, joka sitten saatiin tänne ja koe käyntiin.

Ylioppilastutkintolautakunnan projektipäällikön Matti Latun mukaan aamun ongelmien syytä ei ole vielä saatu selville, mutta asiaa selvitetään.

Iltapäivällä uusia ongelmia

Munkkiniemen yhteiskoulun lukiossa sekä kuudessa muussa lukiossa kohdattiin ongelmia myös myöhemmin päivällä. Oppilaat joutuivat keskeyttämään kokeen teon väliaikaisesti.

– Munkkiniemessä palvelin alkoi oireilla siihen suuntaan, että usb-tikku voi mennä rikki, Lattu kertoo. Latun mukaan tällaisiin tilanteisiin on varauduttu ja koetilanteissa on aina kaksi palvelinkonetta.

– Voimme vaihtaa palvelinta, jos toinen vikaantuu. Nyt emme olleet vielä siinä tilanteessa, että palvelin olisi vikaantunut, mutta varmuuden vuoksi otimme toisen palvelimen käyttöön.

Kokelaiden täytyi keskeyttää kokeen tekeminen palvelimen vaihdon ajaksi. Lattu ei osaa sanoa, kuinka pitkäksi aikaa eri lukioissa koe keskeytettiin, mutta tyypillisesti palvelimen siirtoon ja uuden varapalvelimen tuomiseen kuluu 15–20 minuuttia.

– Lukioissa valvojat tietenkin mittasivat siirron kestoa kelloilla, koska siihen kulunut aika hyvitetään eli oppilaiden koeaika pitenee.

Kokonaan sähköiset kokeet ensi vuonna

Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteerin Tiina Tähkän mukaan jokaisella sähköisellä koekerralla tulee jonkin verran viivästyksiä ja yhteydenottoja eriasteisista ongelmista. Tähkä muistuttaa, että lukioita on kaikkiaan 400, kun ongelmia on ollut nyt vain muutamissa.

– On tyypillinen tilanne, että meille tulee muutama kymmenen yhteydenottoa kouluilta koepäivän aikana. Suurin osa tilanteista ratkaistaan kokelaan koneen vaihtamisella tai sitten koulussa kokeillaan uutta usb-tikkua, Tähkä kertoo.

Ylioppilaskokeet ovat muuttuneet digitaaliseen muotoon asteittain. Kokonaan sähköisiksi yo-kokeet muuttuvat keväällä 2019.

Lue myös

Lukiolaisten into ruotsin kieleen romahti – tässä 6 hyvää syytä kirjoittaa toinen kotimainen

Lukiolaisten into kirjoittaa ruotsi romahti ja nyt heillä on vaikeuksia selvitä pakollisesta virkamiesruotsista – Lehtori: "Taitotason lasku on huomattava"

Sähköisissä yo-kokeissa kaapelia kilometreittäin, varavoimayksiköitä, vara-akkuja... "Vaikka yhteiskunta luhistuisi, koe voidaan suorittaa"