1. yle.fi
  2. Uutiset

Lista vastatoimista virallisestikin julki: Näin EU aikoo vastata Trumpin terästulleihin

Unioni aikoo noudattaa WTO:n sääntöjä, joiden mukaan vastatoimiin voidaan ryhtyä aikaisintaan kahden kuukauden kuluttua suojatullien voimaantulosta.

Euroopan unioni
ThyssenKruppin terästehdas Saksan Duisburgissa. Saksa on EU:n suurin teräksentuottaja.
ThyssenKruppin terästehdas Saksan Duisburgissa. Saksa on EU:n suurin teräksentuottaja.Friedemann Vogel / EPA

BrysselEuroopan komissio on julkaissut listan tuotteista, joiden tuontitulleja EU varautuu korottamaan vastauksena Yhdysvaltain asettamille teräs- ja alumiinitulleille.

Eurooppalaisilla yrityksillä ja EU:n jäsenmailla on nyt kymmenen päivää aikaa ottaa kantaa listaan (siirryt toiseen palveluun), joka vastaa olennaisilta osiltaan jo aiemmin julki vuodettua versiota. Kuulemisen tarkoitus on varmistaa, että vastatoimet eivät aiheuttaisi vahinkoa Euroopan taloudelle.

Karpalot ja pelikortit

Kymmenen liuskan mittaisella listalla on mukana enimmäkseen teräs- ja alumiinituotteita, mutta myös esimerkiksi bourbonviski, maapähkinävoi, karpalot, isot moottoripyörät, huviveneet ja pelikortit.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on määrännyt teräkselle 25 prosentin ja alumiinille 10 prosentin suojatullit. Ne astuvat voimaan ensi perjantaina.

EU jatkaa ensi viikolla neuvotteluita Yhdysvaltain kanssa saadakseen poikkeuksen suojatulleihin. Jos poikkeusta ei saada, unioni ryhtyy vastatoimiin Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjen puitteissa.

60 päivän viive

Sääntöjen mukaan EU:lla on 60 päivää aikaa ilmoittaa WTO:lle, että se aikoo ryhtyä vastatoimiin. Vasta sen jälkeen se voi omalla päätöksellään nostaa tuontitullejaan Yhdysvalloista tuotteille, jotka se on ilmoittanut WTO:lle. Listan tämän osan tuotteille vastatullit voivat olla korkeintaan 25 tai 10 prosenttia.

Listan toinen osa tulisi käyttöön vasta sen jälkeen, kun WTO on todennut Yhdysvaltain suojatullit perusteettomiksi, tai viimeistään kolmen vuoden kuluttua. Näille tuotteille voidaan määrätä myös yli 25 prosentin tuontitulleja.

Asiasta perillä olevan EU-virkamiehen mukaan komissio on varma siitä, että sen suunnittelemat vastatoimet ovat WTO:n sääntöjen mukaisia, koska Yhdysvaltain perustelu suojatulleille on kyseenalainen. Trump perustelee tulleja kansallisen turvallisuuden varmistamisella.

Suojatoimet erikseen

Kokonaan toinen lukunsa ovat toimenpiteet, joihin EU on varautunut siltä varalta, että Yhdysvaltain tullit ohjaavat Euroopan markkinoille halpaa terästä muualta maailmasta. Näihin ns. suojautumistoimiin voidaan ryhtyä vasta sitten, kun markkinahäiriö on pystytty toteamaan.

Suojatoimet poikkeavat vastatoimista siinä, että ne eivät kohdistu mihinkään tiettyyn valtioon vaan tiettyjen tuotteiden tuontiin ylipäätään. Sen takia suojatulleihin suhtaudutaan varovasti.

Lue seuraavaksi