Merkel: Saksa ja Ranska pohtivat yhdessä vastausta Salisburyn myrkkyiskuun

Saksan liittokansleri on uuden kautensa ensimmäisellä ulkomaanmatkalla Pariisissa. Merkeliin kohdistuu odotuksia myös EU:n uudistusten etenemisen suhteen.

Angela Merkel
Ranskan presidentti Emmanuel Macron toivotti Saksan liittokanslerin Angela Merkelin tervetulleeksi Elysée-palatsiin perjantaina.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron toivotti Saksan liittokanslerin Angela Merkelin tervetulleeksi Elysée-palatsiin perjantaina.Etienne Laurent / EPA

BrysselRanskan ja Saksan johtajat keskustelevat siitä, miten maiden pitäisi reagoida Britanniassa tehtyyn hermomyrkkyiskuun. Liittokansleri Angela Merkelin mukaan asia on esillä hänen ja Ranskan presidentin Emmanuel Macronin tapaamisessa Pariisissa.

– Tämä on äärimmäisen vaikea tilanne. Keskustelemme tästä jotta voimme päättää, mikä olisi sopivin reaktio, Merkel sanoi ennen kokousta lehdistön edessä.

– Kaikki osoittaa siihen suuntaan, että murhayrityksen takana on Venäjä, Macron sanoi.

Liittokansleri Merkel on Pariisissa uuden toimikautensa ensimmäisellä ulkomaanmatkalla puoli vuotta kestäneen hallituksenmuodostamisprosessin jälkeen. Hermomyrkkyiskun lisäksi asialistalla on liuta ajankohtaisia Euroopan asioita.

Nyt kun Saksalla on toimivaltainen hallitus, Merkeliltä odotetaan vastausta Macronin visioihin EU:n uudistamisesta. Merkel korosti Macronin vieressä, että maiden on tärkeämpää kuin koskaan edetä yhdessä.

– Vuosien ajan Eurooppa on odottanut, että Ranskan ja Saksan pari edistyisi ja tekisi ehdotuksia voimalla, jonka se on löytänyt kaikissa Euroopan ratkaisevissa vaiheissa. Olemme siihen valmiit, Macron sanoi.

Macronin ja Merkelin tapaamista edelsi Saksan uuden valtiovarainministerin Olaf Scholzin tapaaminen Ranskan valtiovarainministerin Bruno Le Mairen kanssa niinikään Pariisissa.

Valtiovarainministerit ilmoittivat, että he aikovat käynnistää vuoropuhelun, jonka tarkoitus on saada aikaan yhteinen tiekartta euroalueen uudistuksille kesäkuun EU-huippukokoukseen mennessä. Le Maire toivotti muutkin euromaat tervetulleiksi osallistumaan keskusteluun.

Myös Scholz korosti, että kaikki jäsenmaat on syytä pitää uudistuksissa mukana, ja että toisinaan kanssa riitelevien maaryhmien syntyminen ei ole suotavaa.

Käytännössä euroalueella puhutaan esimerkiksi eurooppalaisen talletussuojan luomisesta ja EU:n hätälainarahaston muuttamisesta Euroopan valuuttarahastoksi.

Macron ja Euroopan komissio ovat visioineet myös euroalueen omaa budjettia ja valtiovarainministeriä sekä mekanismia, joka tasaisi suhdannevaihteluita.

Euroalueen uudistusten lisäksi Ranska ja Saksa aikovat ministerien mukaan esimerkiksi harmonisoida yritysverotuksensa.