Katutaiteilija Banksy ottaa kantaa Turkin vangitseman taiteilijan puolesta

Kurditaiteilija Zehra Dogan tuomittiin vankilaan lähes kolmeksi vuodeksi yhdestä maalauksesta.

Banksy
Piirustus naisen naamasta, nainen pitää kiinni kaltereista, yksi niistä onkin kynä.
Salaperäisen katutaiteilija Banksyn uusin teos ottaa kantaa kurditaiteilija Zehra Doganin vankeuteen.Jason Szenes / EPA-EFE

Katutaiteilija Banksyn Turkkia kritisoiva teos on julkistettu Manhattanilla New Yorkissa.

Yli 20-metrinen seinämaalaus protestoi turkkilaisen taiteilija-toimittaja Zehra Doganin vankeutta Turkissa.

Seinämaalauksessa Dogan pitää kiinni vankilankaltereista, yksi kaltereista on kynä. Teksti "Free Zehra Dogan" eli "vapauttakaa Zehra Dogan" on seinämaalauksen alakulmassa.

Kurdeihin kuuluva Dogan vangittiin sen jälkeen, kun hän oli maalannut teoksen, jossa kuvattiin tuhoutunut kurdikaupunki Nusaybin. Dogan jakoi kuvan maalauksestaan sosiaalisessa mediassa, jonka seurauksena hänet pidätettiin.

– Tuomittu kahdeksi vuodeksi 9 kuukaudeksi 22 päiväksi vankeuteen yhden kuvan maalaamisesta, lukee Banksyn seinämaalauksen yllä, johon myös heijastettiin Doganin maalaus.

Seinämaalauksessa on tukkimiehenkirjanpitoa, yhdessä kohtaa viivat ovatkin kaltereita ja niiden takana nainen
Banksyn seinämaalaus sijaitsee Manhattanilla Boweryn ja Houston Streetin kulmassa.Jason Szenes / EPA-EFE

Seinämaalaus sijaitsee Manhattanilla Boweryn ja Houston Streetin kulmassa. Paikasta tuli kuuluisa 70-luvulla Keith Haringin tehtyä siihen seinämaalauksen, kirjoittaa BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Banksy tunnetaan hyvin poliittisista ja kriittisistä seinämaalauksista. Hän on ottanut kantaa niin Israelin ja Palestinaan tilanteeseen kuin Europan pakolaiskriisiinkin. Banksy ei ole koskaan paljastanut henkilöllisyyttään julkisuudessa.

Lähteet: AFP, AP