Trump hyväksyi matkustusasetuksen Taiwaniin – Kiina ärsyyntyi

Presidentti Trumpin suhtautuminen Taiwaniin on ärsyttänyt Kiinaa.

Taiwan
Kolme lippua liehuu talon seinustalla, tekstiä perinteisin merkein kirjoitettuna.
Taiwanin ja Yhdysvaltain liput hotellin ulkopuolella Taiwanissa.David Chang / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on allekirjoittanut uuden asetukset, joka rohkaisee korkea-arvoisten virkamiesten matkustamista Taiwaniin tapaamaan kollegoitaan.

Valkoinen talo tiedotti "Taiwan matkustusasetuksesta", joka kannustaa virallisia vierailuja Yhdysvaltain ja Taiwanin välillä kaikilla tasoilla. Yhdysvaltain edustajat ovat voineet matkustaa Taiwaniin ja vastavuoroisesti viranomaiset Taiwanista ovat toisinaan vierailleet Valkoisessa talossa. Nämä tapaamiset on kuitenkin järjestetty hyvin matalla profiililla, jottei Kiina loukkaantuisi.

Kiina vaatii muilta mailta niin sanottua yhden Kiinan politiikkaa, eli se ei salli muiden maiden tunnustavan Taiwanin itsenäisyyttä, jos ne haluavat olla suhteissa Kiinaan.

Senaattori Jim Inhofe totesi uuden matkustusasetuksen olevan tervetullut

– Se on tärkeä, jotta voimme auttaa Taiwania pysymään Yhdysvaltain partnerina alueella, sanoi Inhofe.

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja totesi perjantaina Kiinan vastustavan matkustusasetusta sekä kehotti Yhdysvaltoja pitäytymään yhden Kiinan politiikassa ja katkaisemaan virallisen kanssakäymisen Taiwanin kanssa.

–Kiina on erittäin tyytymätön ja vastustaa uutta linjausta, kerrottiin Kiinan lähetystön tiedotteessa.

Taiwanissa työskennellyt Yhdysvaltain virkamies Douglas Paal totesi, ettei asetus tule käytännössä muuttamaan paljoakaan, sillä se ei ole sitova, ja korkean tason viralliset vierailut voisivat vahingoittaa suhdetta Kiinaan liiaksi.

Lähteet: AFP, Reuters