FBI:n apulaisjohtajalle potkut vain kaksi päivää ennen eläkkeelle jäämistä – syyttää Trumpin hallintoa kostosta

Potkut vain kahta päivää ennen eläkkeelle jäämistä saattaa vaarantaa kaikki Andrew McCaben eläke-etuudet.

FBI
FBI:n apulaisjohtaja Andrew McCabe.
FBI:n apulaisjohtaja Andrew McCabe.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain oikeusministeri Jeff Sessions on erottanut liittovaltion poliisin FBI:n apulaisjohtajana toimineen Andrew McCaben. McCaben oli määrä jäädä eläkkeelle sunnuntaina.

– Tarkastajan raporttiin sekä hallinnon suosituksiin perustuen olen irtisanonut Andrew McCaben työsuhteen välittömästi, totesi oikeusministeri Sessions.

Oikeusministeriön kurinpitoelin oli tutkinut McCaben tekemisiä. Kurinpitoelimen uskotaan piakkoin julkaisevan raportin, jossa syytetään McCabea tietojen vuotamisesta medialle sekä siitä, ettei hän ole vastannut rehellisesti kurinpitoelimen kysymyksiin.

McCabe itse on julkistanut poikkeuksellisen tiedotteen, jossa hän katsoo erottamisen olevan presidentti Trumpin hallinnon kosto.

McCabe on ollut tärkeä todistaja hallinnon sisäisessä tutkimuksessa, jossa pyritään saamaan selville, onko presidentti yrittänyt haitata Venäjä-yhteistyöhön liittyvää tutkintaa. Hän on myös ollut tärkeässä roolissa entiseen ulkoministeriin Hillary Clintoniin suuntautuneessa tutkimuksessa. Presidentti Trump on kaiken aikaa vakuuttanut, että Clinton on tehnyt rikoksia, mutta FBI ei ole ryhtynyt toimiin Clintonia vastaan.

Tiedotteessaan McCabe tulee siihen tulokseen, että hänen erottamisensa taustalla ovat poliittiset syyt. Hän on vahvistanut entisen FBI-johtajan James Comeyn kertomuksen, kun tämä on sanonut Trumpin yrittäneen painostaa Comeya lopettamaan Venäjä-tutkinnan.

McCabe ilmoitti eläköitymissuunnitelmastaan yllättäen tammikuussa. Samalla McCabe astui syrjään apulaisjohtajan tehtävistä, mutta pysyi silti liittovaltion poliisin työntekijänä.

Potkut vain kahta päivää ennen eläkkeelle jäämistä saattaa vaarantaa kaikki McCaben eläke-etuudet, kirjoittaa CNN. (siirryt toiseen palveluun)

Lue lisää:

Tillerson liittyi pitkään jonoon Trumpin hallinnon jättäneitä – häntä ennen lähtivät Cohn, Scaramucci, Bannon, Spicer...

Trumpin kritisoima FBI:n apulaisjohtaja jättää tehtävänsä

Trump voi nimittää uuden FBI-johtajan ensi viikolla

Presidentti Trump erotti FBI:n johtajan yllättäen kesken toimikauden

Lähteet: Ap, Reuters