Mediat: Suomessa salaperäiset Pohjois-Korea-neuvottelut viikonvaihteessa

Suomen ulkoministeriöstä kerrotaan Ylelle, että tapaamiseen osallistuu virassa olevia ja akateemisia henkilöitä. Se ei ole poliittinen eikä liity suoraan Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain neuvotteluihin.

Pohjois-Korea
Helsinki kauppatori
Sergio Azenha / AOP

Kahden medialähteen mukaan Pohjois- ja Etelä-Korean sekä Yhdysvaltain välisiä neuvotteluja edistettäisiin seuraavaksi Suomessa.

Asiasta kertoo Pohjois-Koreaa seuraava NKNews-uutissivusto (siirryt toiseen palveluun), joka sanoo saaneensa asiaan vahvistuksen kahdelta eri taholta. Myös eteläkorealainen Chosun -tv-kanava (siirryt toiseen palveluun) kertoo asiasta sivuillaan. Asiasta kertovat myös useat muut eteläkorealaismediat.

STT:n tietojen mukaan Helsingissä käydään sunnuntaina neuvotteluja ja niihin osallistuu Pohjois-Korean edustajia. STT kertoi lauantaina, että neuvottelut käytäisiin Japanin suurlähetystössä, mutta sunnuntaina tieto oikaistiin. Japanin suurlähetystö ilmoitti, ettei sillä ole mitään tekemistä neuvottelujen kanssa.

Chosun TV näytti eilen perjantaina raportin, jonka mukaan yksi nyt Tukholmassa mukana olevista pohjoiskorealaisista neuvottelijoista saapuisi Suomeen sen jälkeen, kun neuvottelut Tukholmassa ovat päättyneet.

Kyseessä oleva henkilö on Chosun TV:n mukaan Pohjois-Korean Yhdysvaltain-suhteiden apulaisministeri Choi Kang-il. Hän saapuisi Suomeen huomenna sunnuntaina.

Ulkoministeriö ei kommentoi osallistujia

Suomen ulkoministeriöstä kerrotaan Ylelle, että tapaaminen Suomessa ei liity suoraan Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain neuvotteluihin eikä Tukholmassa käytäviin neuvotteluihin. Kyseessä ovat rutiininomaiset, niin sanotut raiteen 1,5 neuvottelut.

Ylen tietojen mukaan raiteen 1,5 neuvottelut ovat sellaisia, joihin osallistuu neuvottelevien maiden hallitusten edustajia ja akateemisia henkilöitä, siis virallisia ja ei-virallisia tahoja.

Raiteen 1,5 neuvottelut eroavat korkeimman tason eli raiteen 1 neuvotteluista siinä, etteivät niihin osallistu valtionpäämiehet tai ministerit, kuten parhaillaan Tukholmassa. Mukana on alemman tason virkamiehiä.

Kyse olisi siis eräänlaisista epävirallisista tunnusteluista. Ulkoministeriö tosin kieltää Ylelle, että kyseessä olisivat mitkään poliittisia neuvotteluja valmistelevat tunnustelut.

Suomen puoleen on käännytty asiassa ja pyydetty avustamaan akateemisen tapaamisen järjestämisessä, osastopäällikkö Kimmo Lähdevirta ulkoministeriön Aasian ja Amerikan osastolta kertoo Ylelle puhelimitse.

– Suomi on osoittanut vuosien varrella olevansa hyvä paikka tämäntyyppisten kokousten järjestämiseen, Lähdevirta sanoo.

Ulkoministeriön tietojen mukaan tapaamiseen ei osallistu yhdysvaltalaisia virkamiehiä. Ulkoministeriö ei kommentoi osallistujia mitenkään, ei myöskään heidän kansallisuuksiaan. Suomi on ulkoministeriön mukaan tapaamisen fasilitoija, ei osallinen.

Chosun-TV:n nettisivu.
Kuvakaappaus Chosun-TV:n sivuilta. Siinä näkyvät henkilöt ovat Pohjois-Korean YK-edustuston Yhdysvaltain-asioiden suurlähettiläs Pak Song-Il (vas.) ja Pohjois-Korean Yhdysvaltain-suhteiden varaministeri Choi Kang-Il (oik.), jotka jutun mukaan tulisivat Suomeen.Kuvakaappaus Chosun-TV:n sivulta

Tapaamista pidetään epävirallisena

Pohjois-Korean valtuuskunnan on määrä tavata Yhdysvaltain entinen Etelä-Korean suurlähettiläs Kathleen Stephens, Etelä-Korean hallituksen edustajia ja akateemikoita, kertovat NK News ja korealaismediat.

NKNewsin mukaan tapaaminen pidetään epävirallisena, mutta se on silti ensimmäinen Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain edustajien kasvokkainen tapaaminen sen jälkeen, kun Yhdysvallat ilmoitti suostuvansa Pohjois-Korean kanssa järjestettävään huipputason tapaamiseen. Asiaa valmistellaan parhaillaan Tukholmassa käytävissä neuvotteluissa.

NKNewsin uutisessa saattaa olla virhe, sillä sen mukaan tapaaminen Suomessa olisi 19. huhtikuuta. Todennäköisemmältä vaikuttaa, että kyse olisi ensi maanantaista, joka on 19. maaliskuuta. On myös mahdollista, että maanantaina valmisteltaisiin toista tapaamista huhtikuulle.

Chosun TV on eteläkorealainen kaapelitelevisiokanava, NKNews puolestaan on yksityinen englanninkielinen Pohjois-Koreaa seuraava sivusto. Sillä on toimistot Yhdysvalloissa, Britanniassa ja Etelä-Koreassa. Jutun kirjoittanut toimittaja työskentelee Etelä-Koreassa.

Suomessa asiasta kertoi ensimmäisenä MTV Uutiset (siirryt toiseen palveluun). MTV kertoo pystyneensä varmistamaan tiedon omista lähteistään.

Juttua korjattu 18.3. kello 12.55: Korjattu Japanin suurlähetystöä koskeva tieto.