Somessa kampanjoidaan nyt hoitohenkilökunnan rokottamisen puolesta – "Potilaan turvallisuus etusijalle"

Uusi tartuntatautilaki ja siihen liittyvät niin sanotut pakkorokotukset ovat aiemmin kuumentaneet hoitohenkilökunnan tunteita.

rokotteet
Influenssarokotetta pistetään käsivarteen.
Influenssarokotetta pistetään käsivarteen.Kalle Niskala / Yle

Sairaanhoitohenkilökunnan rokottamisen puolesta kampanjoidaan sosiaalisessa mediassa. Facebookiin on perustettu Minä suojaan potilasta -ryhmä.

Ryhmän sivuilla kirjoitetaan, että se on tarkoitettu terveyden- ja sosiaalihuollon ammattilaisille, jotka laittavat potilaan turvallisuuden etusijalle rokottamalla itsensä.

Nykyinen tartuntatautilaki velvoittaa riskiryhmien kanssa työskentelevältä tiettyä rokotesuojaa. Laissa mainitaan vesirokko, tuhkarokko ja hinkuyskä. Sen lisäksi edellytetään ottamaan vuosittainen kausi-influenssarokote.

Uusi laki astui voimaan viime vuonna, mutta sen rokotuksia koskeva pykälä tuli voimaan vasta tämän vuoden maaliskuussa.

Osa kampanjoi rokottamista vastaan

Rokottamiskysymys on aiheuttanut ristiriitaisia tuntemuksia hoitohenkilökunnan keskuudessa.

Viime vuoden syksyllä tehtiin kansalaisaloite, jossa vaadittiin, että laista poistetaan kohta, jossa sairaanhoitohenkilöstö velvoitetaan ottamaan asiaankuuluvat rokotteet.

Rokottamista vastaan on aiemmin perustettu Minä päätän itse -kampanja. Ryhmän Facebook-sivujen mukaan sillä ei vastusteta itse rokotetta, vaan ihmisten itsemääräämisoikeuteen puuttumista.

Nyt rokottamisen puolesta puhutaan Minä suojaan potilasta -kampanjalla. Ryhmällä on Facebookissa lähes 5000 jäsentä ja keskustelu Twitterissä tunnisteella minasuojaapotilasta käy vilkkaana.

Esimerkiksi Lääkäriliiton puheenjohtaja Marjo Parkkila-Harju muistutti Twitterissä kampanjan tärkeydestä. Moni on korostanut Facebookissa haluavansa rokottamisella suojata työssään kohtaamansa perheet, työkaverit ja läheiset.

Kampanjasta kertoi ensin Iltalehti. (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös:

Velvoite influenssarokotteesta sai hoitajan takajaloilleen: "Säädös puuttuu itsemäärämisoikeuteen ja kyseenalaistaa ammattitaitomme"