SDP:n kansanedustajat: Maanpuolustuskoulutusyhdistys antaa alaikäisille sotilaallista koulutusta ja rikkoo Suomen lakia – Puolustusministeri Niinistö kiistää

Yhdistyksen mukaan kyse on siitä, mikä luetaan sotilaalliseksi koulutukseksi. Ministeri Niinistön mukaan yhdistys "palvelee isänmaan etua"

sotilaskoulutus
SDP:n kansanedustajat Erkki Tuomioja ja Sirpa Paatero sekä puolustusministeri Jussi Niinistö.
SDP:n kansanedustajat Erkki Tuomioja ja Sirpa Paatero sekä puolustusministeri Jussi Niinistö.Yle

SDP:n kansanedustajat Erkki Tuomioja ja Sirpa Paatero vaativat puolustusministeriä puuttumaan Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen toimintaan. Kansanedustajien mielestä Maanpuolustuskoulutusyhdistys tarjoaa sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta alaikäisille Suomen lain vastaisesti.

Yhdistyksen koulutuskalenterista vuodelle 2018 (siirryt toiseen palveluun)löytyy useita kursseja, joihin alaikäiset voivat osallistua. Kurssit eivät ole varsinaista sotilaallista koulutusta vaan sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta, kuten Intti tutuksi naisille -kurssi. Alaikäinen voi osallistua kurssille huoltajien suostumuksella.

Alaikäiset voivat osallistua myös muun muassa naisten Nasta-kursseihin ja Lukiolaisten turvakursseihin.

Tuomiojan mukaan koulutusta ei tule antaa alaikäisille, koska Suomi on ratifioinut YK:n lapsen oikeuksien lisäpöytäkirjan (siirryt toiseen palveluun). Sen mukaan pakollinen asevoimiin värväyksen ja vihollisuuksiin osallistumisen vähimmäisikä on 18 vuotta.

Vaikka lisäpöytäkirja ei estä vapaaehtoista asepalvelusta, Tuomiojan mukaan Suomessa lainsäädäntö noudattaa Unicefin suositusta. Sen mukaan asepalvelusta ei voi vapaaehtoisestikaan suorittaa alaikäisenä.

– On huolestuttavaa, että sopimuksen henki ei ulotu vapaaehtoiseen maanpuolustukseen, Tuomioja kirjoittaa tiedotteessaan.

Kansanedustaja Sirpa Paateron mukaan lapsilla ja nuorilla on riittävä mahdollisuus tutustua Puolustusvoimien toimintaan koulujen ja järjestöjen kautta. Paateron mukaan toiminnan tulee olla nimenomaan tutustumista, ei lasten ja nuorten militarisoimista.

Paateron mukaan kyse on periaatteesta.

– Jos vastustamme lasten osallistumista sotiin, miten voimme itse hyväksyä tämäntyyppisen koulutuksen, hän sanoo Ylelle.

Niinistö: "MPK:n toiminta palvelee isänmaan etua"

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) otti kantaa Tuomiojan ja Paateron avaukseen blogissaan lauantaina iltapäivästä (siirryt toiseen palveluun). Niinistön mukaan MPK:n toiminta on lainmukaista ja "palvelee isänmaan etua".

Niinistön mukaan maanpuolustus kuuluu kaikille eikä "sotilaallista valmiutta palvelevaa kurssitarjontaa ei voi pitää nuorison militarisoimisena".

– Olen tutustunut näihin kursseihin paikan päällä. Ne ovat sangen suosittuja ja opettavat mielestäni hyödyllisiä kansalaistaitoja, Niinistö kirjoittaa.

Yhdistys: Mikä katsotaan sotilaallisia valmiuksia palvelevaksi koulutukseksi?

Maanpuolustuskoulutusyhdistys katsoo toimivansa täysin Suomen lakien mukaan.

– Meidän kauttamme järjestetään esimerkiksi Metsästäjäliiton Metso-harjoituksia alaikäisille. Niiden tarkoitus on opettaa turvallista aseenkäsittelyä, yhdistyksen koulutuspäällikkö Juha Niemi sanoo.

Niemen mukaan on makuasia, mikä katsotaan sotilaallisia valmiuksia palvelevaksi koulutukseksi ja mikä normaaliksi varautusmiskoulutukseksi. Niemi korostaa, että sotilaallista koulutusta säätelee laki vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta. Näille kursseille ei oteta alaikäisiä, Niemi sanoo.

Maanpuolustuskoulutus saattaa muuttua pian

Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen antama koulutus saattaa joka tapauksessa muuttua lähiaikoina. Puolustusministeri Jussi Niinistön asettama työryhmä (siirryt toiseen palveluun)on muun muassa ehdottanut, että kaikki yhdistyksen kautta annettava aseellinen koulutus liitettäisiin Puolustusvoimien alaisuuteen. Muutoin MPK voisi jatkaa julkisoikeudellisena yhdistyksenä.

Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen kautta järjestetään nykyisin kolmenlaista koulutusta: sotilaallista koulutusta, sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta sekä varautumis- ja turvallisuuskoulutusta.

Tuomioja ja Paatero ovat jättäneet asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle. Siinä kansanedustajat kysyvät muun muassa sitä, miten puolustusministeri aikoo puuttua maanpuolustuskoulutusyhdistyksen sotilaallisia valmiuksia alaikäisille opettaviin koulutuksiin.