Savon tuore murremestari: "Savon murretta kun puhutaan, immeinen tulloo hyvälle tuulelle"

Savon murremestaruuskilpailun on voittanut kuopiolainen Keijo Karhunen. Kunniamaininnan sai kilpailun nuorin osallistuja 10-vuotias Alma Nucci.

murteet
Keijo Karhunen ja Alma Nucci
Varpu Mäntymäki / Yle

Monelle kuopiolaiselle tuttu mies, eläkkeellä oleva poliisi Keijo Karhunen vei voiton Savon murremestaruuskilpailussa leppoisalla savon murteen huastelulla.

– Mietin, että miksen minäkin voi mennä höplyyttämmään ja niin minä höplyytin. Herranen aika, näin tässä kävi, Karhunen toteaa voitostaan.

Karhunen kuuluu Savon kielen seuraan ja harrastaa runojen ja novellien kirjoittamista. Hänen ensimmäinen runoteoksensa Aurinko sammui ihoni alla ilmestyi helmikuussa. Lisäksi Karhunen on menestynyt erilaisissa novellikilpailuissa.

Savon murteeseen kätkeytyy tuoreen murremestarin mukaan aina vähän vitsikkyyttä.

– Savon murretta kun puhutaan, immeinen tulloo hyvälle tuulelle. Semmoinenkin, joka ei ole sitä ennen kuullut. Tosin ei se saata siitä mittään ymmärtää, Karhunen veistelee.

Savon murremestaruuskilpailun kunniamaininnan sai kilpailun kautta aikain nuorin osanottaja 10-vuotias Alma Nucci. Hän esitti kirjoittamansa runon Viimeinen Napolin savolainen.

Savon murteen hän kertoo oppineensa isältään Paco Nuccilta, joka voitti murremestaruuden vuonna 2016.

– Ei mun kaverit oikein puhu savvoo ja se on vähän harmittavaa, mutta iskän kanssa me viännetään ja kiännetään, Alma Nucci perustelee hyvää savon murteen taitoaan.

Savon murremestaruuskilpailuun osallistui tänä vuonna kaikkiaan seitsemän osanottajaa. Viime vuoden murremestari oli Saara Koskinen Keiteleeltä.