Altian pörssilistautuminen kiinnosti Seinäjoella – "Pitäähän siihen tehtaaseen jotakin sijoittaa kun se näkyy ikkunasta"

Valtion alkoholijuomayhtiö Altia myy alustavasti enintään 56 prosenttia osakkeistaan. Yhtiö esitteli pörssilistautumista pohjalaisille ja "Kossuosake" sai liikkeelle satamäärin kiinnostuneita.

Altia
Altia kiinnosti yleisöä Seinäjoella pidetyssä listautumistilaisuudessa.
Altia kiinnosti yleisöä Seinäjoella pidetyssä listautumistilaisuudessa.Tuomo Rintamaa / Yle

Valtion omistama alkoholijuomayhtiö Altia esitteli pörssilistautumistaan yleisölle Seinäjoella. Paikalla oli arviolta 300 kiinnostunutta. Altian osakkeiden myynti on herättänyt Etelä-Pohjanmaalla runsaasti keskustelua.

– Mielestäni listautumishinta saattaa olla alhainen verrattuna siihen, mikä on yhtiön brändien myyntiarvo. Valitettavasti minulla ei ole suuria rahoja tähän laittaa, mutta minimimäärän aion ostaa ilman mitään tuotto-odotuksia. Pitäähän siihen tehtaaseen jotakin sijoittaa kun se näkyy ikkunasta, ilmajokelainen Juha Mäenpää sanoo.

Osakkeen alustava hintaväli listautumisessa on 7,50 – 9,00 euroa. Vähimmäismerkintämäärä on 100 osaketta.

Maakuntahenkeä

Altian Koskenkorvan tehdas käyttää vuosittain noin 30 prosenttia Suomessa myydystä ohrasta. Kauhavalainen viljelijä Reijo Rajala oli huolissaan pörssilistautumisen vaikutuksesta ohran hintaan.

– Yhtiö mainostaa olevansa hyvä osingonmaksaja, mutta minkälainen vaikutus osingonmaksulla on ohran hintaan, nimimerkillä viimeyönä lähti ohrarekka teille. Kuinka käy jatkossa, Rajala tivasi johdolta.

Altian talousjohtaja Matti Piri ja toimitusjohtaja Pekka Tennilä
Altian talousjohtaja Matti Piri ja toimitusjohtaja Pekka TenniläTuomo Rintamaa / Yle

– Vastaus oli sen tyyppinen kuin odotinkin. Johto meni sen taakse, että viljaa ostetaan markkinahintaan. Jos osakkeelle yritetään saada mahdollisimman korkea arvo, niin mistä se tulos otetaan. Minulla on pelko siitä, että se tulee vaikuttamaan viljan hintaan alentavasti. Aika näyttää, Rajala sanoo.

Kurikkalainen viljelijä Juha Mikkilä oli tyytyväinen siihen, että Altian johto ei maalannut liian ruusuista kuvaa yhtiön tulevaisuudesta.

– Hyvin tyypillinen pörssilistautumisen keskustelu. Ei mitään turhia katteettomia lupauksia, vaan perusteltuja odotuksia tulevaisuudelle. Yhtiö on tarpeellinen ja tärkeä raaka-aineen käyttäjä ja maatalouden yhteistyökumppani tällä alueella, Mikkilä totesi.

Yleisömyynnin merkintäajan odotetaan päättyvän 20.3.2018. Yleisömyynnissä tarjotaan 4 miljoonaa osaketta. Instituutiomyynnissä tarjotaan 16 miljoonaa osaketta. Kauhavalaisviljelijä ei vielä osannut kertoa, aikooko merkitä Altian osakkeita.

– Katsotaan nyt. Ehkä niitä voisi alan toimijana vähän merkitäkin, mutta kukapa tietää jos niitä osakkeita saa parin viikon päästä pörssistä halvemmalla, Rajala miettii.