Hallitus kaavailee veroetua miljardiomaisuutta hallinnoiville säätiöille – "Veroporkkana toisi satoja miljoonia kasvuyrityksiin"

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan hallitus kaavailee veromuutoksia, jotta suomalaisten säätiöiden miljardiomaisuutta sijoitettaisiin ulkomaiden sijaan kotimaisiin kasvuyrityksiin.

Säätiöt ja apurahat
Elinkeinoministeri Mika Lintilä vastaamassa median kysymyksiin ennen menoaan keskustan eduskuntaryhmän kokoukseen eduskunnassa 15. helmikuuta.
Roni Rekomaa / Lehtikuva

Suomessa toimivilla säätiöillä on yhteensä miljardien omaisuus. Maan hallitus kaavaileekin nyt kosiskelevansa sinivalkoisia sijoituksia verotusta uudistamalla. Elinkeinoministeri Mika Lintilän mukaan kasvuyritykset tarvitsevat uusia rahoitusmahdollisuuksia.

– Haetaan mallia, jolla yleishyödylliset yhteisöt pääsisivät verotuksellisesti neutraaliin asemaan.

– Meidän pitää pystyä hyödyntämään sivalkoista pääomaa nimenomaan Suomessa, Lintilä sanoo.

Suomen verotuskäytäntö houkuttelee sijoittamaan ulkomaille

Uudistuksen myötä sijoitukset kotimaisiin pääomasijoitusrahastoihin olisivat säätiöille verovapaita, kuten yleisesti Euroopassa.

Suomen nykyinen verotuskäytäntö houkuttelee säätiöitä sijoittamaan kotimaan sijasta ulkomaille. Länsimaissa yleinen käytäntö on, että yleishyödylliset säätiöt eivät maksa veroja sijoitustoiminnan tuotoistaan.

– Se näkyy siinä, kuinka paljon yksityistä pääomaa meillä on pääomasijoitusrahastoissa esimerkiksi verrattuna Ruotsiin, Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön toimitusjohtaja Laura Juvonen sanoo.

Uudistus ei vähentäisi valtion verotuloja

Juvonen korostaa, että uudistus ei suinkaan söisi valtion verotuloja, vaan päin vastoin. Hänen mukaansa panostamalla kasvuyrityksiin luomme Suomeen uusia työpaikkoja ja näin myös lisää verotuloja.

– Nykyisen verokohtelun takia pääomia ei saada kotimaista kasvua vauhdittamaan.

– Tämän muutoksen myötä tulisi järkeväksi ja mahdolliseksi sijoittaa suomalaisiin pääomasijoitusrahastoihin, jotka sitten puolestaan sijoittavat suomalaisiin kasvuyrityksiin, Juvonen selventää.

Uudistus toisi satoja miljoonia uutta pääomaa kasvuyrityksiin

Uudistuksen on arvioitu tuovan toteutuessaan jopa satoja miljoonia uutta pääomaa kotimaisiin kasvuyrityksiin.

– Säätiö ei voi lähteä suoraan yksittäiseen kasvuyritykseen sijoittamaan, koska siihen ei ole organisaatiota eikä osaamista, Juvonen sanoo.

Hänen mukaansa rahastosijoittamista koskeva uudistus olisi selkeä ratkaisu siihen, että saataisiin säätiöiden yksityisiä pääomia suomalaisten yritysten hyödyksi.

"Sinivalkoista pääomaa pitää pystyä hyödyntämään Suomessa"

Elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoo, että uudistus antaisi vauhtia paitsi yritysten rahoitukseen myös työllisyyden parantamiseen.

– Se, että meidän kotimaiset yhteisöt eivät ole yhdenvertaisessa asemassa, on ilman muuta väärin ja se pitää korjata. Sinivalkoista pääomaa pitää pystyä hyödyntämään nimenomaan Suomessa, Lintilä summaa.