Espanjassa eläkeläiset vaativat lisää rahaa – "Rajoy, senkin varas, viet eläkkeeni"

Kymmenettuhannet marssivat ympäri Espanjaa parempien eläkkeiden puolesta.

Espanjalaiset osoittivat mieltään eläkkeiden noston puolesta. Kuva: Fernando Villar / EPA

Espanjassa kymmenettuhannet ovat osoittaneet mieltään parempien eläkkeiden puolesta. Mielenosoituksia oli lauantaina pääkaupungissa Madridissa, Barcelonassa sekä sadoissa muissa kaupungeissa.

Pääministeri Mariano Rajoyn hallitus nosti eläkkeitä viime vuonna 0, 25 prosentilla. Mielenosoittajien mielestä lisäys on liian vähän, sillä elämiseen tarvitaan yhä enemmän rahaa. Inflaatio oli helmikuussa 1,1 prosenttia.

Myös ammattiliitto CCOO syyttää maan hallituksen suosivan yksityisiä eläkkeitä valtiollisten sijaan.

Sadat seniorit muodostivat pitkän sateenvarjoryppään Madridin vesisateessa. "Rajoy, senkin varas, viet eläkkeeni", luki yhdessä mielenosoittajan plakaatissa. Toisessa luki "Ei leipää, ei rauhaa".

Yksi mielenosoittajista oli 66-vuotias Maria Teresa Salva. Hänen mukaansa elämisen kulut ovat nousseet.

– Saan 600 euroa kuukaudessa, maksan vuokran ja en pärjää summalla loppukuuhun asti. On myös ihmisiä, jotka saavat vieläkin vähemmän. Näillä eläkkeillä ei saa säällistä elämää.

– Kaikki muuttuu huonompaan suuntaan, kertoi puolestaan Mari Carmen Calvo, 71-vuotias kampaaja. Hän oli neljättä kertaa puolen vuoden sisään osoittamassa mieltään miehensä kanssa.

Pääministeri Rajoyn puolue on huolissaan senioreiden tilanteesta, sillä he ovat perinteisesti olleet hänen puolueensa Kansanpuolue PP:n kannattajia.

Espanja on kuitenkin joutunut tekemään leikkauksia maansa talouteen EU:n talousvaatimusten takia.

Rajoy käyttikin keskiviikkona eläkeläisten asiaa porkkanana hallituksen budjettisuunnitelmien läpiviemiseksi. Rajoy sanoi, että valtion minimieläkkeitä nostetaan ja leskeksi joutuneille eläkkeensaajille olisi tulossa verohelpotuksia, jos maan parlamentti hyväksyy uuden budjettiehdotuksen.

Parlamentin pitäisi hyväksyä budjetti ennen maaliskuun loppua. Edellinen budjettiehdotus ei edennyt, kun Katalonian tilanne vei Espanjan johtajien huomion.