FBI:sta potkut saanut McCabe luovutti muistionsa Trump-keskusteluista Venäjä-tutkimuksen käyttöön

Trumpin mahdollisia Venäjä-yhteksiä tutkiva työryhmä on jo aiemmin saanut FBI-johtaja James Comeyn muistiinpanot.

Entinen apulaisjohtaja Andrew McCabe erotettiin FBI:stä vain pari päivää ennen eläkkeelle jäämistä. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n entinen apulaisjohtaja Andrew McCabe on luovuttanut erikoistutkija Robert Muellerin tutkijoille muistiinpanot, jotka hän on tehnyt keskusteluistaan presidentti Donald Trumpin kanssa. Asiasta kertoo uutistoimisto AP.

Yhdysvaltain oikeusministeri Jeff Sessions erotti McCaben perjantaina. McCaben oli määrä jäädä eläkkeelle sunnuntaina. Tiedotteessaan McCabe totesi, että hänen erottamisensa taustalla ovat poliittiset syyt.

McCaben muistiinpanojen arvellaan myös antavan todisteita tämän väitteelle, että Valkoinen talo pyrki tahallisesti mustamaalaamaan häntä ja Muellerin tutkimusta. Muellerin johtama tutkimus selvittää presidentti Trumpin vaalikoneistön mahdollisia Venäjä-yhteksiä.

Myös viime vuonna erotettu FBI:n johtaja James Comey oli tehnyt muistiinpanoja tapaamisistaan Trumpin kanssa, koska oli pelännyt presidentin valehtelevan keskustelujen sisällöistä. Myös Comey luovutti muistionsa erikoistutkinnalle. Niiden sekä Comeyn kertoman mukaan presidentti Trump oli pyrkinyt vaikuttamaan Venäjä-tutkintaan.

Trumpin lakimies toivoo Venäjä-tutkinnan loppuvan

Trumpin henkilökohtainen asianajaja sanoi lauantaina toivovansa, että McCaben erottaminen vauhdittaisi myös Venäjä-tutkinnan valvojaa lopettamaan koko tutkinnan.

Asianajaja John Dowd kertoi toiveistaan sen jälkeen kun presidentti Trump oli kehunut McCaben erottamista. Dowd selvensi myöhemmin, ettei hän puhunut presidentin puolesta vaan esitti omia näkemyksiään, kirjoittaa Guardian-lehti.

Senaattori Mark Warner totesi Twitter-viestissään, että kaikkien kongressin edustajien tulisi puolustaa Venäjä-tutkimusta.

–Jokaisen kongressin jäsenen, niin republikaanien kuin demokraattienkin, pitää puhua erikoistutkijan [Muellerin] puolesta. Nyt.

Lue lisää: