Pohjois-Korea-neuvotteluja käydään Helsingissä – tämän tiedämme nyt

Listasimme keskeiset kysymykset Pohjois-Koreaa koskevista neuvotteluista, jotka pidetään Helsingissä.

Pohjois-Korea
Choe Kang-il Pekingin lentokentällä 18. maaliskuuta.
Pohjois-Korean ulkoministeriön Pohjois-Amerikan osaston varapääjohtaja Choi Kang Il nähtiin Pekingin lentokentällä sunnuntaiaamuna. Choe Kang Il oli nousemassa Helsinkiin menevään koneeseen.Reuters-TV

Uutislähteiden mukaan Pohjois-Korean edustaja on matkalla Suomeen tapaamaan eteläkorelaisia kollegoita. Pohjois-Koreaa seuraavan uutismedian (siirryt toiseen palveluun)mukaan neuvotteluissa on kyse muun muassa ydinaseista. Neuvottelujen tarkasta ajankohdasta tai kestosta ei ole annettu julkisuuteen virallisia tietoja.

Mistä on kyse?

Suomessa järjestetään epäviralliset neuvottelut, joissa keskustellaan Pohjois-Koreasta. Neuvotteluista on tihkunut julkisuuteen niukasti tietoa. Suomen ulkoministeriö on vahvistanut Ylelle, että Helsingissä pidetään neuvottelut, jotka ovat luonteeltaan rutiininomaiset, epäviralliset tunnustelut.

Useiden medialähteiden mukaan Suomessa järjestettävissä neuvotteluissa edistettäisiin Pohjois- ja Etelä-Korean sekä Yhdysvaltain välisiä neuvotteluita.

Ketkä neuvotteluihin osallistuvat?

Uutistoimistojen mukaan Pohjois-Korean ulkoministeriön Pohjois-Amerikan osaston varapääjohtajan Choi Kang Ilin on nähty nousevan Suomeen matkaavaan koneeseen sunnuntaiaamuna Pekingin lentokentällä. Useiden lähteiden mukaan Choi Kang Ilin on tarkoitus keskustella Helsingissä Yhdysvaltojen entisen Etelä-Korean-lähettilään Kathleen Stephensin kanssa.

Suomen ulkoministeriö tai mikään muu virallinen taho ei ole kertonut tapaamisen osanottajista. Suomi on ulkoministeriön mukaan tapaamisen fasilitoija, ei osallinen.

Miksi neuvotellaan?

Suomen ulkoministeriöstä kerrottiin lauantaina Ylelle, että Suomen puoleen on käännytty asiassa ja pyydetty avustamaan akateemisen tapaamisen järjestämisessä.

Ministeriön mukaan tapaaminen Suomessa ei liity suoraan Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain neuvotteluihin. Kyseessä ovat rutiininomaiset, niin sanotut raiteen 1,5 neuvottelut, jotka ovat eräänlaisia epärivallisia tunnusteluja.

Raiteen 1,5 neuvottelut eroavat korkeimman tason eli raiteen 1 neuvotteluista siinä, etteivät niihin osallistu valtionpäämiehet tai ministerit. Mukana on alemman tason virkamiehiä ja akteemikkoja.

Liittyykö Suomessa käytävät neuvottelut Tukholmassa käytyihin keskusteluihin?

Kuluneella viikolla Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström ja Pohjois-Korean ulkoministeri Ri Yong-hon ovat käyneet neuvotteluja Tukholmassa. Neuvottelujen uskotaan koskevan Pohjois-Korean ydinasekiistaa sekä Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mahdollista tapaamista.

Suomen ulkoministeriöstä kerrottiin lauantaina Ylelle, että Suomessa käytävät neuvottelut eivät liity Tukholmassa käytäviin neuvotteluihin. Pohjois-Koreaa seuraavan NKNews-sivuston mukaan yksi Tukholman neuvotteluihin osallistunut jäsen kuitenkin jatkaisi suoraan Tukholmasta Helsinkiin.

Missä neuvotellaan?

Neuvottelut järjestetään Helsingissä, mutta tarkempaa paikkaa ei ole kerrottu julkisuuteen. Aiemmin julkisuudessa liikkui tieto siitä, että tapaamispaikka olisi Japanin suurlähetystö Helsingissä. Lähetystö kuitenkin ilmoitti sunnuntaina, että lähetystöllä ei ole mitään tekemistä neuvotteluiden kanssa.

Milloin neuvotellaan?

Neuvottelujen tarkasta ajankohdasta ei ole tietoja. Korealaismedioiden tietojen mukaan neuvottelut järjestettäisiin alkuviikosta. Suomeen Pekingistä matkaava lentokone, jossa pohjoiskorealaisen Choi Kang Ilin arvellaan olevan, laskeutuu Helsinki-Vantaalle kello 14 jälkeen sunnuntai-iltapäivänä.

*Lue myös: *
Propaganda-autoja ja rapakuntoisia taloja - Raaputimme Pjongjangin kiiltokuvapintaa, katso mitä muuta paljastui

Analyysi: Tukholmassa yritettiin rakentaa luottamusta

Lähteet: Reuters, AFP