Venäläiset äänestävät parhaillaan presidentinvaaleissa – Oppositio: Ihmisiä tuotu busseilla äänestämään

Yksittäisiä vilppiepäilyjä on tutkittu eri puolilla maata. Kello kuuteen mennessä Suomen aikaa reilu 59 prosenttia venäläisistä on äänestänyt.

Venäjän presidentinvaalit
Nainen pudottaa äänestyslippua uurnaan
Lapsensa kanssa liikkeellä ollut nainen äänesti Sovkhoz Imeni Leninassa, Moskovan lähistöllä.Sergei Ilnitsky / EPA

Venäjällä äänestäminen presidentinvaaleissa on edennyt vilppiepäilyjen siivittämänä.

Istuvan presidentin Vladimir Putinin vastustajien mukaan ihmisiä on pakotettu äänestämään, Moscow Times (siirryt toiseen palveluun) kertoo.

– Tätä voisi kutsua sukkulabussivaaliksi. Jotkin tahot ja työnantajat ovat kuljettaneet busseilla valtavia määriä ihmisiä äänestämään, opposition Aleksei Navalnyin avustaja sanoi lehdelle.

Myös vaalitarkkailuryhmä Golos kertoo, että ihmisiä on kuljettu äänestyspaikoille linja-autoilla.

Itsenäiset vaalitarkkailijat ja aktivistit ovat ilmoittaneet BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) yhteensä noin 1 700 vilppiepäilyistä. Äänestyslipukkeita on Golosin mukaan löydetty joistain vaaliuurnista ennen vaalitoimistojen aukeamista ja tarkkailijoita estetty pääsemästä joillekin äänestyspaikoille.

Myös Venäjän vaaliviranomaiset ovat tutkineet yksittäisiä vaalivilppitapauksista. Moskovan lähellä Ljubertsyssä sattuneen tapauksen takia kaikki yhden äänestyspaikan äänestysliput julistettiin pätemättömiksi.

Artjomissa lähellä Vladivostokia taas otettiin kiinni mies, joka tunki useita äänestyslipukkeita vaaliuurnaan. Myös Siperian Kemerovon alueella tutkintaan väitteitä vilpistä.

Putinin odotetaan voittavan selvästi

Äänestysaktiivisuus oli kello kuuden jälkeen Suomen aikaa 59,9 prosenttia Venäjän keskusvaalikomission ja itsenäisen Dozhd-tv-kanavan (siirryt toiseen palveluun) laskennan mukaan.

Venäjän kansalaiset ovat voineet äänestää myös esimerkiksi Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla ja Syyriassa, jossa on venäläisjoukkoja.

– Äänestin Putinia. Jos on jotain, mikä on meitä vastaan tällä hetkellä, se johtuu meitä kaltoin kohtelevasta maailmasta. Putin on vastavoima sille, Etelä-Venäjällä Kaukasuksen lähellä Ust-Dzhegutassa äänestänyt opettaja Ljubov Kachan sanoi uutistoimisto Reutersille.

Istuvan presidentin Vladimir Putinin odotetaan voittavan neljännet vaalinsa selvin luvuin. Ennusteiden mukaan hän saisi äänistä noin 70 prosenttia eli lähes kymmenkertaisesti lähimmän haastajansa verran

Putin äänesti aamupäivällä

Opposition ehdokas Ksenija Sobtshak äänesti Moskovassa ja kehotti muitakin tekemään niin sen sijaan, että boikotoisivat vaaleja. Vaaleista ulos suljettu oppositioehdokas Aleksei Navalnyi sen sijaan kehotti venäläisiä vaaliboikottiin.

Istuva presidentti Vladimir Putin kävi äänestämässä Moskovassa aamupäivällä.

Vaaleja valvoo 145 000 tarkkailijaa. Lukuun sisältyvät Aleksei Navalnyin poliittisen liikkeen jäsenet ja 1 500 ulkomaalaista.

Äänestäminen alkoi itäisimmällä Venäjällä Suomen aikaa keskiyöllä. Viimeiset äänet annetaan ennen iltakahdeksaa Suomen aikaa Kaliningradissa.

Lisää aiheesta:

Essee: Putin hakee vakautta ja poimii aatteita historian noutopöydästä

Lähteet: Reuters, AP