Katso Kremlin loisto suorana kello 12 alkaen: Putin aloittaa neljännen kautensa Venäjän johdossa

Vladimir Putin voitti odotetusti vaalit ja viettää viimeisen kautensa vallanvaihtoa valmistellen ja omaa selustaansa turvaten, kirjoittaa Ylen Venäjän kirjeenvaihtaja Marjo Näkki.

Venäjän presidentinvaalit
Katso Kremlin loisto suorana klo 12, kun Putin aloittaa neljännen kautensa Venäjän johdossa
Katso Kremlin loisto suorana klo 12, kun Putin aloittaa neljännen kautensa Venäjän johdossa

Äänestyspaikaksi muuttuneen moskovalaisen kirjaston edessä sai vaalipäivänä harjoitella kalašnikov-rynnäkkökiväärin käyttöä ja pelata venäläistä mölkkyä, gorodkia. Viihteellisen vaaliohjelman tavoitteena oli saada mahdollisimman moni venäläinen uurnille. Paikoin raportoitiin häkellyttäviä äänestysprosentteja, joiden todenperäisyyttä onkin syytä epäillä. Mutta asia ei siitä muutu: Venäjää hallitsee jatkossakin Vladimir Putin.

Seuraavat kuusi vuotta voimme todistaa äänestysprosenttien kaltaisia häkellyttäviä tapahtumia. Tämä on Putinin viimeinen kausi presidenttinä. Joulukuussa oli hetken puhetta perustuslain muutoksesta, jolla Putin olisi voinut jatkaa suoraan vielä kolmannenkin kauden. Perustuslain muutos olisi kuitenkin liian iso uhkapeli Putinille. Hän muistaa hyvin muutaman vuoden takaiset Bolotnaja-aukion mielenosoitukset, kun kansa tuli osoittamaan tyytymättömyyttään Putinin siirrettyä valta yhdeksi kaudeksi Dmitri Medvedille.

Putinilla tuntuu olevan muita suunnitelmia. Eläköityminen Sotshin miellyttävässä ilmastossa? Tuskin.

Mitä Putinin päässä muhii? Suuri suunnitelma, veikkaisin. Asiantuntijat odottavat Putinin viimein ryhtyvän uudistuksiin, joilla myllättäisiin Venäjän taloutta. Tuskin tulee tapahtumaan. Mylläyksillä kun on sellainen huono puoli, että ne eivät välttämättä miellytä kaikkia. Eläkeiän nosto tai veronkorotukset voivat tuoda ihmisiä kaduille. Rehellinen markkinatalous voisi hyödyttää ajattelevaa keskiluokkaa, joka alkaisi silloin vaatia muitakin demokraattisia oikeuksia. Tästä ei Putin pitäisi.

Siksi on tärkeää pitää kansa aisoissa. Se tapahtuu niin, että luodaan näennäisoppositio, jonka äänekkäät edustajat voivat osallistua vaaleihin, mutta eivät pärjätä niissä. Länsimaailman kanssa olisi hyvä olla tukkanuottasilla kuten nyt, kun Salisburyssa kaksi ihmistä sai hermomyrkkyä. Lontoo syyttää iskusta Putinin Venäjää.

Kyynisimmät irvileuat kyselivät, miksi britit olivat ryhtyneet pönkittämään Putinia kansansa silmissä – ja vielä vaalien alla. Venäjän syyttäminen myrkytystapauksista kun vahvistaa kuvaa Venäjästä russofobisen lännen hyökkäyksen kohteena ja sellaisen torjuntaan tarvitaan mies nimeltä Vladimir Putin, venäläislinnakkeen komentaja. Putin ei voi perääntyä, sillä hän tarvitsee ulkoisen vihollisen ja sodan, joka vie kansalaisten huomiota maan sisäisiltä ongelmilta kuten korruptiosta ja köyhyydestä.

Kaksi mieshahmoa kävelee vaalimainoksen ohi Vladimir Putinin kampanjatoimistossa. Vaalimainoksessa lukee isolla "Vahvan Venäjän puolesta!" ja siinä ovat Venäjän lipun värit. Miehet katselevat intensiivisesti älykännyköitään.
Vladimir Putinin kampanjatoimistossa sijainneessa vaalimainoksessa lukee "Vahvan Venäjän puolesta!"Yuri Kadobnov / AFP

Keväällä Putinin pitäisi nimittää uusi pääministeri. Hänen oletetaan olevan myös Putinin seuraaja. Nähtäväksi jää. Putinin valta perustuu osin yllätyksellisyyteen. Jos hän paljastaa korttinsa seuraajastaan jo keväällä, hän menettää myös mahdollisuutensa yllättää. Niinpä henkeään ei kannata pidättää tai ottaa asioita niin kuin ne näyttäisivät olevan.

Putin rakentaa itselleen perimysjärjestystä seuraavat vuodet ja varmistaa poliittista perintöään sekä omaa asemaansa. Voi olla että riittää vähempikin kuin kuusivuotiskausi presidenttinä. Sitten kun rakennelma on valmis, Putin astuu presidentin valtaistuimelta. Mutta ei alas, vaan sivulle tai taustalle.

Putin haaveilee roolista jonkinlaisena maan isänä. Presidentti olisi yksi asia, hän toinen ja edelleen jollain tavalla vallassa.

Putinin muistiinpanoissa kun ei ole sanaa eläköityminen. Silloin menisi valta ja sen mukana kontrolli. Eikä sellaisesta ole itsevaltaisille hallitsijoille koskaan seurannut mitään hyvää.