Herätys: Elokuva-alalla kuohuu taas, Putin sai yli kolme neljäsosaa äänistä, Suomeen virtaa kylmää ilmaa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Käsky-elokuva.
Useat tunnetut naisnäyttelijät ovat kertoneet Ylelle Louhimiehen kyseenalaisista ohjausmetodeista ja vallankäytöstä, jonka he ovat kokeneet alistavana ja nöyryyttävänä. Kuva elokuvasta Käsky, jossa näytteli Pihla Viitala (oik.).Helsinki-Filmi Oy

Elokuva-alalla kuohuu jälleen

Tällä kertaa myrskyn silmässä on elokuvaohjaaja Aku Louhimies. Useat tunnetut naisnäyttelijät ovat kertoneet Ylelle Louhimiehen kyseenalaisista ohjausmetodeista ja vallankäytöstä, jonka he ovat kokeneet alistavana ja nöyryyttävänä. Louhimies kiistää syytökset.

Lue täältä, miksi Yle julkaisee jutun Aku Louhimiehen ohjausmetodeista.

Putin sai yli kolme neljäsosaa äänistä Venäjän vaaleissa

Venäjän lipun väreillä koristeltu äänestyspaikka.
Äänestyspaikka Sovjakissa lähellä Moskovaa on koristelteltu ilmapalloin.Yuri Kochetkov / EPA

Venäjän presidentinvaaleissa tehtiin tänä vuonna historiaa keskusvaalilautakunnan tulosten mukaan: jatkokaudelle valittu presidentti Vladimir Putin rikkoi henkilökohtaisen ennätyksensä. Venäjän keskusvaalilautakunnan mukaan Putin sai vaaleissa enemmän ääniä kuin koskaan aikaisemmin. Kun lähes 99 prosenttia äänistä oli laskettu, Putin oli saanut kaiken kaikkiaan yli 55 miljoonaa ääntä eli 76,65 prosenttia äänistä.

Lue Ylen kirjeenvaihtajan Marjo Näkin analyysi Putinin voitosta.

Eurooppa pohtii yhteistä vastausta Britannian hermomyrkkyattentaattiin

suojapukeutuneita tutkijoita auton luona
Britannian ulkoministeri Boris Johnson kertoo tänään, mitä Salisburyn hermomyrkkyiskun tutkinnassa on selvinnyt.Adrian Dennis / Lehtikuva

Britannian ulkoministeri Boris Johnson kertoo tänään aamulla Brysselissä EU-maiden kollegoilleen tietoja siitä, mitä Salisburyn hermomyrkkyiskun tutkinnassa on selvinnyt. Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) mukaan kokouksesta on odotettavissa tiukka julkilausuma, joka tuomitsee hermomyrkyn käytön.

Rajat auki työntekijöille, sanoo Keskuskauppakamarin uusi toimitusjohtaja

Ihmisvilinää kauppakeskuksessa.
Henrietta Hassinen / Yle

Suomalaisten yritysten suurin haaste on työvoiman löytäminen, sanoo Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kun väestö vanhenee ja syntyvyys vähenee, Suomen pitää houkutella enemmän työntekijöitä ulkomailta.

Tuore raportti sisäilmaongelmista paljastaa: "Pääsyy ongelmiin on riskinotto, välinpitämättömyys ja raha"

Huoltomies tarkastaa ilmastointiputkia.
Yle

VTT on laatinut laajan raportin rakennusten sisäilmaongelmien syistä. Vastuu ja tiedon siirto rakennusurakoiden eri vaiheiden välillä ei liian usein kuulu kenellekään.

Kylmää ilmaa virtaa pohjoisesta Suomeen

Maanantain sääennuste.
Yle

Lumikuuroja tulee tänään etelässä ja paikoin myös pohjoisessa. Illan mittaan kylmempää ilmaa alkaa virrata Suomeen, ennustaa Ylen meteorologi Matti Huutonen. Sää selkenee varsinkin pohjoisessa. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.