Hyppää sisältöön

Valkoinen talo: Trump suunnittelee kuolemanrangaistusta huumekauppiaille

Valkoinen talo on kertonut suunnitelmista ratkaista opioidikriisiä. Jopa yli sata ihmistä kuolee Yhdysvalloissa päivittäin opioidien kuten voimakkaiden kipulääkkeiden käyttöön.

Donald Trump puhui maaliskuun alussa tilaisuudessa, jossa pohdittiin keinoja opioidikriisin ratkaisemiseksi. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Valkoinen talo on esitellyt presidentti Donald Trumpin suunnitelmaa opioidikriisin ratkaisemiseksi. Trump aikoo linjata suunnitelmansa maanantaina. Suunnitelmissa on jopa kuolemanrangaistus huumeidenvälittäjille.

– Oikeusministeriö vaatii kuolemanrangaistusta huumeiden välittämisestä tilanteissa, joissa se on nykylainsäädännöllisesti mahdollista, kertoi Andrew Bremberg kotimaan lainsäädännöstä vastaava johtaja.

Nykyinen liittovaltion lainsäädäntö mahdollistaa kuolemantuomion huumeisiin liittyvissä tapauksissa, joissa on tapettu ihmisiä.

Trump vaati aiemmin tässä kuussa kuolemanrangaistusta huumeiden välittäjille. Hän on painottanut näkemystään, että huumeiden välittäjät ovat vastuussa tuhansista kuolemista.

– Trumpin mielestä tuomiot eivät sovi rikoksiin. Rankemmat tuomiot pitäisi antaa diilereille, jotka tuovat Yhdysvaltoihin suuria määriä opioideja, erityisesti fentanyyliä, ei ihmisille, jotka kasvattavat takapihallaan kannabista, kuvaili Trumpin hallinon virkamies CNN:lle (siirryt toiseen palveluun).

Trumpin odotettu linjaus opioidikriisin ratkaisemiseksi keskittyy rangaistusten lisäksi myös riippuvuusongelmien ehkäisyyn ja tiedottamiseen laajan tiedotuskampanjan avulla. Lisäksi tarkoituksena on kehittää mahdollisuuksia päästä hoitoon, kuin myös lisätä työllistymismahdollisuuksia niille, jotka pyrkivät eroon opioidiriippuvuudestaan.

Valkoisen talo kertoi linjauksen pääpiireistä sunnuntaina, niihin kuului myös pyrkimys vähentää opioidireseptejä kolmanneksella kolmen vuoden aikana. Oikeusministeriö aikoo myös puuttua välinpitämättömien lääkäreiden ja apteekkien toimiin sekä opioidien valmistajiin, jotka rikkova lakeja.

Viime vuonna presidentti Donald Trump julisti opioidien väärinkäytön kansalliseksi terveyskriisiksi. Jopa sata ihmistä päivässä kuolee Yhdysvalloissa opioidien kuten voimakkaiden kipulääkkeiden, heroiinin ja fentanyylin käyttöön. Vuoden 2016 aikana opioidihuumeet vaikuttivat 60 000 yliannostuskuolemaan.

**Lisää aiheesta: **

Aiheesta muualla:

.
.