Alma Media myy Lapin lehdet Kalevalle

Alma Media myy Lapin lehti- ja jakeluliiketoimintansa Kalevalle. Kauppaan kuuluvat Lapin Kansa, Uusi Rovaniemi ja Lounais-Lappi sekä Alma Manu Oy:n jakeluliiketoiminta Lapissa.

Alma Media
Lapin Kansa toimitustalo Koskikadun ja Rovakadun kulmassa Rovaniemellä joulukuu 2016
Marjukka Talvitie / Yle

Alma Media myy Alma Lapin eli Lapin alueen lehti- ja jakeluliiketoimintansa Kalevalle huhtikuun 2018 alusta. Kaupassa vaihtavat omistajaa maakuntalehti Lapin Kansa, kaupunkilehdet Uusi Rovaniemi ja Lounais-Lappi sekä Alma Manu Oy:n jakeluliiketoiminta Lapin alueella.

Osapuolet eivät julkista kauppahintaa. Alma Media kirjaa kuitenkin kaupasta arviolta neljän miljoonan euron kertaluonteisen myyntivoiton toiselle vuosineljännekselle. Myytävän liiketoiminnan liikevaihto oli 18,7 miljoonaa euroa.

Henkilöstö siirtyy uuden omistajan palvelukseen ns. vanhoina työntekijöinä. Lehtiliiketoiminnassa työskentelee 68 ja jakelussa 88 henkilöä.

– Alma Lapin liiketoiminnasta luopuminen tukee strategista rajaustamme, jonka mukaan haluamme keskittyä maakunta- ja paikallismediassa ydinalueellemme Pirkanmaalle ja Satakuntaan. Omalla luontaisella alueellamme meillä on kaksi 7-päiväistä maakuntamediaa, kattava paikallislehtiverkko, oma lehtipaino ja varhaisjakelu, sanoo Alma Media Kustannus Oy:n toimitusjohtaja Kari Juutilainen Lapin Kansassa.

– Kauppa on luonnollinen jatkumo Kaleva konsernin strategian toteuttamiselle, jossa haemme kasvua muun muassa kasvattamalla paikallisten julkaisujen määrää, sanoo Kaleva-konsernin toimitusjohtaja Juha Laakkonen Lapin Kansassa.

Lapin Kansa -nimi säilyy

Toimitusjohtaja Juha Laakkonen sanoo Ylelle, että Kaleva aikoo pitää Lapin Kansan nimen ennallaan.

– Me halutaan olla Pohjois-Suomen johtava media, ja tällä me vahvistetaan sitä. Pohjoisen paikallisuus on meille tärkeää. Lapin Kansalla on niin pitkät juuret tänne, että nimi säilyy ennallaan.

Laakkosen mukaan kaupalla ei ole henkilöstövaikutuksia.

– Ei näillä näkymin. Jokainen toiminto katsotaan erikseen, ja ensisijaisesti tällä pyritään laadukkaaseen yhteistyöhön jokaisella osa-alueella.

Lapin Kansa on Lapin maakunnassa ilmestyvä kuusipäiväinen maakuntalehti. Rovaniemellä ilmestyvä Uusi Rovaniemi ja Meri-Lapissa ilmestyvä Lounais-Lappi ovat kaksipäiväisiä kaupunkilehtiä.

Alma Manu Oy:llä on varhaisjakeluverkosto Lapin suurimmissa taajamissa. Sanomalehtien lisäksi jakelussa on myös kaupunkilehtiä, mainosliitteitä, kirjeitä ja aikakauslehtiä.

Pääluottamusmies: Yt-neuvottelut jälleen edessä

Lapin Kansan pääluottamusmies Jorma Kilpeläinen arvioi, että lehden väkeä odottavat jälleen uudet yt-neuvottelut. Lapin Kansassa on käyty viime vuosina useita yt-neuvotteluja, joiden seurauksena väkeä on vähennetty.

Lapin Kansan ja muut Alma Median Lapin lehtien työntekijät siirtyvät vanhoina työntekijöinä uuden omistajan eli Kalevan palvelukseen. Muutoksia on kuitenkin edessä myöhemmin, Kilpeläinen uskoo.

– Kyllähän se ihan selvää on, että jossakin vaiheessa uusi omistaja tarkastelee organisaatiota suurennuslasilla ja tiukemmalla seulalla. Eli onko tämä toimiva ja riittävä.

– Jossain vaiheessa yt-neuvotteluja tulee, se on ihan selvä. Onko se sitten tämän vai ensi vuoden puolella, sen aika näyttää.

Pääluottamusmiehen mukaan avainkysymys on se, minkälaisen roolin Kaleva haluaa jättää Lapin Kansalle.

– Kuinka laajalle leviävä lehti se on vai supistuuko se pahimmassa skenaariossa jopa Rovaniemen seudun paikallislehdeksi. En tiedä, mutta kaikkia tällaisia visioita mielessä liikkuu, Kilpeläinen sanoo.

Lisätty klo 12:55 Juha Laakkosen kommentit väliotsikon jälkeen.

Lisätty klo 15:20: Pääluottamusmies Jorma Kilpeläisen kommentit väliotsikon jälkeen.