Hyppää sisältöön

Joensuun Prisma ei aloitakaan lemmikkieläinten myyntiä – " En olisi uskonut, että tästä nousee tämän mittaluokan kohu."

Asiakaspalaute ja sosiaalisessa mediassa käyty kriittinen keskustelu sai Joensuun Prisman perääntymään lemmikkieläinmyynnistä.

Joensuun Prisma suunnitteli aloittavansa esimerkiksi marsujen myynnin, mutta perui aikeensa. Kuvassa karvaton marsu. Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle

Joensuun Prisma on päättänyt, että se ei aloita pienlemmikkien myyntiä tavaratalossa. Syynä päätökseen on asiasta noussut kohu.

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa kertoi hieman yli viikko sitten suunnitelmistaan aloittaa akvaariokalojen, jyrsijöiden, kanien ja matelijoiden myynti Rauta-Prisman tiloissa.

Suunnitelmat saivat paljon kritiikkiä kuluttajilta ja eläinsuojelujärjestöiltä sosiaalisessa mediassa. Lisäksi aihe on noussut esiin myös valtakunnan mediassa.

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan toimitusjohtaja Juha Kivelä kertoo, että asiasta noussut somekohu oli yllätys.

– En olisi uskonut, että tästä nousee tämän mittaluokan kohu. Tämä oli kieltämättä yllättävää, koska samanlaista toimintaa on saman katon alla harjoittanut Rahulan eläinliike vuosikausien ajan. Toiminnan eettisyyden pitäisi olla ratkaiseva tekijä, eikä suinkaan sen, että kuka toimintaa harjoittaa.

– Sosiaalisen median kirjoittelu oli hieman raflaavaa ja antoi ymmärtää, että lemmikkieläinmyynti tapahtuu elintarvikepuolella, mikä on ollut ihan tarkoitushakuista sen asian viestijöiltä.

Ennen myynnin perumispäätöstä Joensuun Prismassa oli jo ehditty raivata pienlemmikkieläimille hyllytilaa. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

"Taloudellista vahinkoa ei päässyt syntymään"

Prisman aikomuksia kritisoi Sanomalehti Karjalaisessa (siirryt toiseen palveluun) esimerkiksi kanien hoidosta kertovan kirjan kirjoittanut Sari Mäyränpää.

Mäyränpää pohti kannanotossaan muun muassa sitä, tarkastettaisiinko poikasia kasvattavat tahot säännöllisesti, ja saisivatko myymälässä elävät eläimet uuden kodin tietyn ajan puitteissa.

Helsingin Sanomissa (siirryt toiseen palveluun) puolestaan kerrottiin, että Eettisen Eläinkaupan Sertifiointijärjestelmä EESP sai paljon huolestuneita yhteydenottoja Joensuun Prisman suunnitelmista.

Olimme katsoneet paikan lemmikeille valmiiksi, mutta pysyviä muutoksia emme ehtineet toteuttaa, eli ainakaan taloudellista vahinkoa ei ole päässyt syntymään.

Juha Kivelä

EESP:n puheenjohtaja Paula Hirsjärvi kertoo jutussa, että ihmiset huolestuivat siitä, leviäisikö lemmikkikauppa myös muihin marketteihin, ja jos näin kävisi, pystyisivätkö marketit vastaamaan eläinten hyvinvointivaatimuksiin.

PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelän mukaan somekeskustelujen lisäksi palautetta tuli runsaasti myös suoraan Joensuun Prismalle puhelimitse ja muiden väylien kautta.

– Viesti tuli meille selväksi ja keskitymme nyt kehittämään lemmikkieläintarvikevalikoimaamme. Olimme vasta suunnitteluasteella ja katsoneet paikan lemmikeille valmiiksi, mutta pysyviä muutoksia emme ehtineet toteuttaa, eli ainakaan taloudellista vahinkoa ei ole päässyt syntymään.

Juttua korjattu 19.3.2018 klo 13.22: PKO tiedotti lemmikkieläinten myymiseen liittyvistä suunnitelmistaan hieman yli viikko sitten (9.3.2018), ei viime viikolla, kuten jutussa aluksi kerrottiin.

Juttua päivitetty 19.3.2018 klo 15.28: Juttuun lisätty kuva Prismasta.