Vanhustenhoidon tilanteeseen helpotusta Vaasassa – suljetun vuodeosaston paikkoja palautetaan takaisin käyttöön

Reilu viikko sitten suljetun 20-paikkaisen vuodeosaston paikoista suurin osa otetaan takaisin pelkästään vaasalaisten käyttöön.

vanhustenhoito
Kotihoito.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Vaasan kaupunginsairaalan vuodepaikkapulaan saadaan helpotusta. Reilu viikko sitten suljetun 20-paikkaisen vuodeosaston paikoista suurin osa otetaan toistaiseksi takaisin vain vaasalaisten käyttöön. Tiloissa toimii tällä hetkellä koko sairaanhoitopiiriä palveleva erityisgeriatrian osasto.

– Vaasan tarve paikoille on sen verran suuri, että osaston kapasiteetista otetaan Vaasan kaupungin käyttöön suurin osa. Tässä tilanteessa se voidaan ottaa vaikka kokonaan käyttöön, ainakin näin alkuun, kertoo sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtaja Jukka Kentala Vaasan kaupungilta.

Vaasalaisia vanhuksia on jouduttu hoitamaan joulukuusta alkaen Maalahdessa, Kristiinankaupungissa sekä kalliimmalla keskussairaalan tiloissa. Laitoshoidon ylilääkäri ennusti tilanteen vain pahenevan kevään aikana.

Nyt kaupunki palauttaa jo suljettuja paikkoja ensimmäistä kertaa takaisin käyttöön. Asiasta päätettiin Vaasan kaupungin ja Vaasan sairaanhoitopiirin edustajien muodostamassa työryhmässä.

Osaston sulkemista ei Kentalan mukaan enää nähty järkeväksi perua, mutta paljon keskustelua herättäneeseen tilanteeseen haluttiin kuitenkin reagoida.

Kentala ei osaa sanoa, miten kauan paikkoja pidetään vaasalaisten käytössä. Tilannetta tarkastellaan tarpeen mukaan.

– Tuskin se nyt ihan viikkojen asia on. Kokonaisuuteen liittyy palvelutalo Präntöön helmen avaaminen ja moni muu asia. Saatetaan pitää puoli vuotta tai vaikka vuoden loppuun.

Kentalan mukaan sairaanhoitopiirille tilat riittävät, vaikka suuri osa paikoista on pelkästään vaasalaisten käytössä.